Іранські дипломати спалили документи в посольстві перед виїздом з Албанії

Четвер, 8 вересня 2022, 09:56

Іранські дипломати спалили документи рано вранці в четвер за кілька годин до виїзду з країни після того, як Албанія розірвала дипломатичні відносини з Іраном, звинувативши Ісламську Республіку в кібератаці в липні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters

У рідкісному відеозверненні в середу прем'єр-міністр Албанії Еді Рама сказав, що наказав іранським дипломатам і співробітникам закрити посольство та покинути країну протягом 24 годин.

Рама сказав, що липнева кібератака "загрожувала паралізувати державні служби, стерти цифрові системи та зламати державні записи, викрасти урядовий електронний зв’язок інтранету та викликати хаос і небезпеку в країні".

Свідок Reuters бачив чоловіка зсередини посольства, який кидав папери в іржаву бочку, а полум’я з неї освітлювало стіни триповерхового посольства.

Вашингтон, найближчий союзник Албанії, також звинуватив Іран у нападі та пообіцяв "вжити заходів, щоб притягнути його до відповідальності за дії, які загрожують безпеці союзника США".

Тегеран рішуче засудив рішення Тирани розірвати дипломатичні відносини, назвавши причини Албанії "безпідставними претензіями".

Відносини між Албанією та Іраном були напруженими з 2014 року, коли Албанія прийняла близько 3000 членів опозиційної групи "Народна організація моджахедів Ірану", також відомої під назвою на фарсі "Муджахедін-е-Хальк", які оселилися в таборі поблизу Дурреса.

Через кілька днів після кібератаки ЗМІ в Тирані повідомили, що хакери опублікували особисті дані членів опозиції, які зберігалися на державних комп’ютерах Албанії, такі як персональні, соціальні номери та номери безпеки, імена та фотографії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: