Міністра оборони Латвії розкритикували за слова про роль жінок у війську

Четвер, 8 вересня 2022, 11:34

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс опинився у центрі скандалу у зв'язку з висловлюваннями щодо ролі жінок в армії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Заяви міністра викликали різку критику в соцмережах - Пабріксу довелося виступити з поясненнями.

У вівторок уряд Латвії підтримав запровадження обов'язкової державної військової служби. На засіданні уряду міністр освіти та науки Аніта Муйжнієце поцікавилася, чому служба не буде обов'язковою для жінок. Артіс Пабрікс відповів: "Якщо нам потрібний конкурентоспроможний підрозділ, але ми застосуємо принцип "50% чоловіків, 50% жінок і щось ще", ми перетворимо його на одиницю, яка взагалі нічого зробити не зможе".

Відповідь міністра викликала критику у соціальних мережах. У вівторок увечері, вже після засідання уряду, Пабрікс заявив у соціальній мережі Twitter, що головне — це оперативність та вміння виконувати нормативи, а не сувора гендерна пропорційність.

"У Латвії постійно збільшується кількість жінок у військовій сфері, і ми продовжимо створювати сприятливі умови для зростання цієї кількості", - наголосив він.

У свою чергу, Марія Голубєва, член партії міністра Пабрікса, нагадала, що у світі є чимало країн, де в армії служать і жінки — до того ж є така сфера, як кібербезпека, та інші підрозділи. Вона наголосила, що на даний момент підтримує ухвалений документ, але загалом вважає, що членам однієї партії не обов'язково мати єдину думку щодо кожного політичного питання.

Пізніше в збройних силах пояснили, що у підрозділах спеціального призначення (SUV) немає гендерної дискримінації і всі люди мають рівні можливості. Щоб стати кандидатом у бійці, потрібно пройти психологічну оцінку та п'ять фізичних тестів.

Враховуючи високі фізичні вимоги та критерії, зараз жінки в бойових частинах здебільшого виконують адміністративні функції, наприклад, працюють у сфері постачання та охорони, де фізичні вимоги не такі високі. Фізичні тести для вступу до інших підрозділів збройних сил для жінок м'якші, ніж для чоловіків.

Також у збройних силах 16% від загальної кількості солдатів — жінки. Серед них є сапери, водії самохідних гаубиць, командири мінометних розрахунків. Також є інструктор з парашутного спорту, командир корабля та кулеметник.

"Згідно з принципом гендерної рівності, жінки можуть обіймати будь-яку посаду в збройних силах, якщо відповідають критеріям, встановленим для цієї посади, і можуть професійно виконувати свої обов'язки за конкретною спеціальністю", - заявили в Національних збройних силах Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: