Польща запропонувала європейським країнам купувати у неї САУ Krab для України

П'ятниця, 9 вересня 2022, 10:46

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що запропонував західноєвропейським країнам купувати у польської промисловості гаубиці Krab для передачі їх Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє WNP.pl.

У четвер Блащак взяв участь у п'ятій зустрічі міністрів оборони близько 40 країн у складі Консультативної групи з питань оборони України на військовій базі США Рамштайн у Німеччині.

Блащак зазначив, що друга сесія наради була присвячена ситуації в збройовій галузі. "Зі свого боку я представив пропозицію польської збройової промисловості, особливо щодо гаубиць Krab. Це пропозиція, адресована країнам, особливо Західній Європі, які, замовляючи Krab для України, можуть добре інвестувати свої гроші" - сказав він.

"Ці гроші потрібні для збільшення виробничого потенціалу Huta Stalowa Wola і всієї групи PGZ. З кожним роком він стає більшим завдяки замовленням самої України та замовленням Міністерства національної оборони", – додав він. Він запевнив, що є можливості для збільшення виробничого потенціалу.

Нагадаємо, 155-міліметрова САУ Krab важить близько 48 тонн і може вражати цілі на відстані 40 кілометрів, випускаючи до 6 ракет за хвилину. Гусеничне шасі виготовляється за корейською ліцензією, а гармата є модифікацією британського озброєння.

Блащака запитали про ситуацію на російсько-українському фронті. "Українські війська пішли в контрнаступ, рухаються вперед, відвойовують окуповану Росією територію, але це, прямо кажучи, тривалий процес і потрібна підтримка вільного світу", - сказав він.

Він також зізнався, що на прохання міністра оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт зустрічався з нею. "Міністр звернулася до мене з проханням підтримати зусилля Німеччини щодо надання послуг і модернізації німецького обладнання. Звичайно, я відповів, що такі можливості є, у групи PGZ такі можливості є, звичайно на комерційній основі", - сказав Блащак.

Відповідаючи на питання про компенсування польських поставок в Україну танками з Німеччини, він зазначив, що "ми отримали незадовільну пропозицію, тому що німці пропонували нам до 20 танків наступного року".

"Я письмово відповів своїй колезі, що мінімальна кількість танків, яка нас цікавить, — це батальйон, а в західноєвропейському розумінні — це 44 танки", — сказав Блащак, додавши, що поки не отримав відповіді на свій лист.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Пентагон готує детальний аналіз і розробляє план підтримки української армії в середньостроковій і довгостроковій перспективі, в тому числі після закінчення війни з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: