Польща блокувала виділення компенсацій ЄС за військову допомогу Україні через їхній низький рівень - ЗМІ

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 13:51

Польща блокувала виділення грошей із фонду ЄС на оплату зброї для України через своє незадоволення низьким рівнем відшкодувань за поставки.

Про це йдеться в публікації брюссельського видання Euractiv, що є партнером "Європейської правди".

Як відомо, після початку повномасштабного вторгнення РФ держави ЄС вперше в історії домовились про закупівлю зброї для третьої країни - України - через Європейський фонд миру (European Peace Facility).

Боррель попросить лідерів ЄС підтримати новий транш військової допомоги Україні і тренувальну місію

Згідно з домовленістю, гроші йдуть через позабюджетний фонд ЄС, для наповнення якого ЄС виділяє значні транші і з якого потім виплачує державам-членам компенсацію вартості зброї, наданої Києву. Але за сім місяців після початку війни ця схема вже не працює як годиться, бо ЄС не встигає покривати запити держав-членів, що передали озброєння в Україну.

Початкова формула була такою: запити країн (тобто вартість зброї, наданої Києву) сумувалися, порівнювалися з грошима, призначеними для відшкодування, і держави-постачальники отримували виплати пропорційно до суми своїх запитів. На початковий транш у 500 млн євро Європейський фонд миру отримав запитів на суму майже 600 млн євро, тож держави-члени отримали компенсацію приблизно 85% озброєння.

Однак на наступних траншах пішли проблеми. Адже коли ЄС виділив на компенсації рекордну суму у 1,5 млрд євро, то до Брюсселя надійшло заявок на близько 3,3 млрд євро, причому більше половини суми заявила одна держава – Польща.

Країни ЄС дали політичну згоду на п'ятий транш військової допомоги для України

А це означає, що рівень відшкодування знизився з початкових 85% до приблизно 46%. 

Польща, яка є одним із найбільших донорів озброєння для України в ЄС, не розраховувала на такі фінансові витрати. Намагаючись щось змінити, Варшава заблокувала угоду про виділення наступного траншу, сподіваючись спершу домовитися про вищий рівень виплат.

"Для них нижче 50% – це занадто мало", – сказав дипломат однієї із західноєвропейських країн, додавши, що "поляки тримають ключ до розблокування 1,5 мільярда євро для виплат Словаччині у 2022 році і їм самим у 2023 році".

Польща вже передала Україні значну кількість танків, гаубиць, зенітних установок та іншої військової техніки, але заявляє, що досі не отримала від Німеччини танки на заміну, які Берлін обіцяв Варшаві за військову допомогу, надану Україні. І це – на додаток до проблем із компенсаціями.

Зрештою Варшава поступилася і погодилася на 46% відшкодування з півторамільярдного траншу, що, за словами дипломатів ЄС, відкрило шлях до початку виплат. Утім, розблокування цих платежів не змінює загальної проблеми.

За сім місяців після російського вторгнення українські вимоги щодо зброї змінилися та зросли. Київ оновив список побажань щодо озброєння від західних країн під нові потреби, готуючись до запеклих зимових боїв.

Читайте повний матеріал про те, як ЄС зіштовхнувся з дефіцитом фондів для оплати допомоги озброєнням Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: