Єврокомісія запропонує "динамічну" межу ціни на газ - ЗМІ

Понеділок, 17 жовтня 2022, 13:44

Європейська комісія має намір запропонувати цього тижня "динамічне" обмеження цін на природний газ в Європейському Союзі та обов'язкові обмеження на ступінь коливання цін, що торгуються, протягом одного дня.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters із посиланням на проєкт пропозиції.

Згідно з документом, який мають узгодити уряди ЄС, Європейському агентству зі співробітництва енергетичних регуляторів (ACER) буде доручено підготувати ціновий орієнтир до 23 березня на скраплений природний газ, якого ЄС купує більше.

Комісія рекомендує потенційні інтервенції в ціну віртуальної торгової точки природного газу у Нідерландах (TTF), яка широко використовується в Європі для укладання контрактів та хеджування.

Єврокомісія "в крайньому разі" запропонує встановити ринкову "динамічну" ціну, за якою можуть здійснюватися операції з природним газом на спотовому ринку TTF за певних умов.

Заходи не повинні впливати на безпеку постачання, не призводити до збільшення споживання газу і не впливати на впорядковане функціонування ринків енергетичних деривативів, йдеться в проєкті.

Уряди країн ЄС повинні будуть дати згоду, і триватиме це не більше трьох місяців. Інші центри торгівлі газом в ЄС будуть прив'язані до скоригованої спотової ціни TTF через динамічний ціновий коридор.

У проекті пропозиції також йдеться про те, що торгові майданчики ЄС повинні до 31 січня встановити ліміт на ступінь, до якого енергетичні деривативи на наступний місяць можуть рухатися вгору або вниз протягом одного дня.

Раніше Німеччина, Австрія та Нідерланди заявили, що обмеження цін може призвести до дефіциту газу і не стимулюватиме енергозбереження.

Інші підтримали широке обмеження цін. Бельгія, Греція, Італія та Польща хочуть запровадити ціновий коридор для оптових операцій, що означатиме діапазон цін з центральним значенням нижче ринкової ціни.

Лідери ЄС планують обговорити варіанти пізніше цього тижня.

Нагадаємо, "Газпром" заявив, що припинить постачання газу до Європейського союзу, якщо країни-члени ухвалять рішення щодо запровадження стелі цін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: