Регіональний директор Світового банку про відбудову України і важливість статусу кандидата в ЄС

коротко
П'ятниця, 21 жовтня 2022, 19:20

Повномасштабна війна, що почалася в лютому, різко збільшила потреби України у зовнішньому фінансуванні. Доходило до того, що в кожній гривні виплачених пенсій близько 60 копійок були надані західними країнами чи міжнародними фінансовими організаціями.

Як довго триватиме така залежність України від зовнішньої фінансової допомоги? Чи зможе Україна після завершення війни обслуговувати цей борг? І які шанси добитися його повного чи принаймні часткового списання?

Ці запитання редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поставив регіональному директору Світового банку у справах країн Східної Європи Арупу Банерджі під час його візиту до Києва.

Коротко, про що говорив Аруп Банерджі:

"Ми дуже допомагаємо Україні в тому, щоби продовжувалося надання державних послуг, зокрема в соціальній сфері і у сфері охорони здоров'я, щодо виплати заробітної плати вчителям, державним службовцям та іншим категоріям".

"У цілому, якщо взяти весь пакет допомоги, який організував Світовий банк, то на сьогоднішній день вже здійснено виплат та прийнято зобов’язань на здійснення виплат на загальну суму $10 млрд.

А згідно з нашими сподіваннями та планами, до кінця року сума допомоги Україні зросте ще на $4-5 млрд

Уся ця допомога спрямована на те, щоб в Україні продовжувалося надання таких вкрай необхідних державних послуг".

За словами Банерджі, зазначені суми включають як кредити для України, так і гранти (безповоротну допомогу).

"На сьогодні грантова допомога, зокрема тут дуже велику роль відіграють Сполучені Штати Америки, складає трохи більше $7 млрд".

"...Але сума наявних грантових коштів є меншою, аніж потреби України.

Тому наступний фінансовий інструмент, який буде потрібен Україні, – саме позики. І ці позики надаватимуться на дуже привабливих пільгових умовах, зокрема там буде дуже великий пільговий період, протягом якого Україна не повинна буде ані сплачувати відсотків, ані повертати основну суму боргу".

"У перші місяці війни потреби України у бюджетній підтримці (щомісячно) складали $5 млрд, а зараз у проєкті державного бюджету на 2023 рік така підтримка державного бюджету передбачена на меншу суму – $3 млрд. Уточню, що йдеться про ту частину бюджетних видатків, які не пов’язані з військовими потребами.

Тобто вже зараз помітно зменшення потреб у бюджетній підтримці. Як бачимо, громадяни України показують хороший результат у відновленні економіки".

"Відновлення України (якщо не називати це власне "відбудовою", а будемо говорити "відновлення України") повинно починатися вже зараз, до завершення війни. Тому що, як ви самі зазначили, Україні потрібно буде відбудовувати національну економіку, і економічна активність має відновлюватися просто зараз. І для цього треба буде проводити роботи з невідкладних ремонтів зруйнованих електромереж, систем водопостачання та іншої інфраструктури.

Також потрібно буде проводити відновлення частково пошкоджених будівель, щоб вони були підготовлені до зими".

"Статус країни-кандидата у члени ЄС – це один із тих факторів, які дають найбільші надії для України. Адже для повного відновлення української економіки не вистачить публічних ресурсів, державних фінансів. Навіть західної фінансової допомоги на це не вистачить. А тому Україні обов'язково потрібні будуть приватні інвестиції. А статус країни-кандидата у члени ЄС є дуже сильним стимулом для збільшення обсягів як внутрішніх, так і іноземних інвестицій".

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Світовий банк: Західної допомоги не вистачить на відновлення України. Потрібні приватні інвестиції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: