Естонія з грудня забороняє імпорт російської нафти

Вівторок, 25 жовтня 2022, 20:53

Уряд Естонії планує запровадити заборону на імпорт нафти з Росії з 5 грудня – це на два місяці раніше встановленого санкціями Європейського Союзу крайнього терміну.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю Postimees заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

"Ми бачили, що Євросоюз встановив поступовий перехідний період для введення санкцій на імпорт і транзит російської сирої нафти і нафтопродуктів, який закінчується в лютому наступного року. І бачили, що завдяки географічному положенню Естонії – сусідству з Росією і нашими портами – транзит усе-таки триває. Позиція Естонії завжди полягала в тому, що з цим потрібно покінчити якомога швидше", – підкреслив міністр.

"З огляду на той факт, що Рійгікогу (парламент Естонії) визнав режим Путіна терористичним, і війна (в Україні) увійшла в нову, кривавішу фазу, минулого тижня уряд ухвалив принципове рішення, і я сподіваюся, що буде ухвалено й офіційну постанову. Це означає скорочення перехідного періоду: з 5 грудня транзит російської нафти і нафтопродуктів до Естонії має бути повністю зупинений", – підтвердив він.

Згідно з чинними нині санкційними рішеннями Європейського Союзу, отримані з нафти сирі олії, вироблені з бітумінозних мінералів, можна імпортувати до 5 грудня, а інші нафтові олії – до 5 лютого. Ці рішення діють у тому разі, якщо підприємці підписали договір до 4 червня, коли було затверджено відповідні санкції.

Формально російська нафта не ввозиться в Естонію ще з літа, але естонські ЗМІ з’ясували, що згідно з митними деклараціями деякі компанії імпортують із Росії паливоподібні продукти та інші нафтопродукти на мільйони євро. Вони змішують відповідні моторні палива в Естонії, щоб приховати походження нафтопродуктів.

Глава МЗС Естонії додав, що рішення про заборону імпорту нафти з Росії уряд має остаточно ухвалити у четвер.

Як повідомлялося, санкції Європейського Союзу, спрямовані на експорт російської нафти, можуть почати даватися взнаки вже зараз, за шість тижнів до того, як вони повинні були набути чинності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: