В Британії новий уряд, додаткова арта з Німеччини, Італія обіцяє підтримку Україні: новини дня

Дайджест
Вівторок, 25 жовтня 2022, 21:50

Сьогодні президент Німеччини відвідав Україну та пообіцяв більше зброї. 

У Берліні на Міжнародній експертній конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України канцлер Шольц розповів, як бачить "план Маршалла", а Зеленський попросив партнерів про "фінансовий Рамштайн".

Також стало відомо, що Німеччина надасть Україні 20 мільйонів євро на резервне обладнання, а німецька компанія – сучасний польовий госпіталь.

Ріші Сунак офіційно став прем’єр-міністром Британії, а нова прем’єрка Італії пообіцяла, що її країна лишиться партнером хороброго народу України у боротьбі з РФ.

Всі важливі і цікаві новини дня 25 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Президент Володимир Зеленський вважає, що справжній мир, який закінчить війну Росії проти України, можливий лише після повернення окупованого Криму.

Група з тридцяти представників лівого крила Демократичної партії США у вівторок відкликали листа до президента Джо Байдена, де зокрема закликали переглянути політику щодо України та почати прямі переговори з Росією.

Тим часом, британська розвідка стверджує, що РФ все частіше вдається до високоризикованих вертолітних місій для безпосередньої підтримки військ у бою.

"Росія все ще не в змозі підтримувати достатню перевагу в повітрі для того, щоб надійно здійснювати ефективну авіаційну підтримку поблизу лінії фронту, а її артилерійські боєприпаси закінчуються" - йдеться в огляді.

Разом з тим, Україні продовжують допомагати зміцнювати своє небо. Як повідомляє Reuters, Сполучені Штати розглядають можливість відправки старого обладнання протиповітряної оборони HAWK, щоб допомогти їй захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет.

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі вважає, що Іран робить світ менш безпечним, постачаючи Росії безпілотники, які використовуються для війни проти України. 

"Я думаю, що Іран робить велику помилку", - сказала Пелосі.

Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Росія зіткнеться з наслідками у випадку, якщо застосує так звану "брудну бомбу" чи будь-яку іншу ядерну зброю.

За даними CNN, Радбез ООН обговорить брехню РФ про "брудну бомбу" у закритому режимі.

Допомога з Німеччини 

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр несподівано прибув до Києва у вівторок вранці. Він мав намір зустрітися з Зеленським у Києві минулого четверга. Однак відклав поїздку, оскільки німецькі органи влади мали занепокоєння з приводу безпеки.

Він відвідав Корюківку на Чернігівщині, де був змушений вирушити в бомбосховище через повітряну тривогу. 

Німецькому президенту довелося "вести спонтанну розмову" з цивільним населенням у бомбосховищі.

Пізніше у вівторок він мав повернутися до Києва та зустрітися, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським.

Торік Штайнмаєр теж відвідував Корюківку, де у березні 1943 року нацисти вбили всіх жителів, а саме містечко спалили. 

У Києві мер Віталій Кличко показав президенту Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру наслідки недавніх ударів РФ по українській столиці.

На брифінгу в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Штайнмаєр заявив, що Німеччина передасть Україні дві РСЗВ MARS і чотири гаубиці Panzerhaubitze 2000.

Також президент Німеччини сказав, звертаючись до Зеленського: "Я згоден з вами, що потрібен справедливий мир. Мир, який хоче Путін, може спричинити нову війну".

А канцлер Німеччини Олаф Шольц на полях конференції щодо відновлення України у Берліні заявив, що Берлін не погодиться на окупацію частини України і на продиктований Росією мир.

Також Шольц заявив, що відбудова України стане складним проєктом "на покоління", але це також можливість і зробити її більш передовою і сучасною, ніж до війни, поєднуючи цей процес із наближченням до вступу у Євросоюз.

"Йдеться про не менш амбітну мету, ніж "План Маршалла" XXI сторіччя, завдання на покоління, яке почнуть реалізовувати вже зараз", - наголосив канцлер. 

До речі, на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні президент Володимир Зеленський попросив партнерів про "фінансовий Рамштайн", щоб закрити нагальні потреби України.

Крім того, федеральний міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце висловилася за те, щоб переконати Росію зробити фінансовий внесок у відбудову України.

Німеччина надасть Україні 20 мільйонів євро на резервне обладнання, а німецька компанія – сучасний польовий госпіталь.

Тим часом, Україна очікує від Німеччини $500 млн фіндопомоги щомісячно.

Новий прем’єр Британії

Ріші Сунак офіційно став прем’єр-міністром Британії.

Президент Володимир Зеленський привітав нового прем’єра та заявив, що готовий продовжувати зміцнювати стратегічне партнерство України та Британії.

Сунак не став міняти міністра оборони й главу МЗС Британії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з британським колегою Джеймсом Клеверлі, якого перепризначили на посаду у новий уряд. 

Президент Сполучених Штатів Джо Байден очікує співпрацю з новим прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, в тому числі у питаннях допомоги Україні.

Італія  

Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що Рим не піддасться на енергетичний шантаж Путіна і залишиться партнером України.

За словами прем'єрки, Італія і надалі залишатиметься партнером хороброго українського народу, який протистоїть російській агресії" не лише "тому, що ми не можемо прийняти війну, але й тому, що це найкращий спосіб відстоювати наші національні інтереси".

Італія сформувала новий уряд. З прем’єром жодної інтриги не було – цю посаду обійняла Джорджія Мелоні, лідерка партії "Брати Італії", а от з іншими урядовими посадами ясності було значно менше.

І треба визнати, що кінцевий результат для України є точно не найгіршим.

Та чому нову владу Італії не можна називати "друзями України" – читайте у статті Зброя для України, друзі Путіна та неофашисти: як планує працювати новий уряд Італії.

Енергокриза

Єврокомісія закликає уряди й бізнес у ЄС допомогти енергетичному сектору України.

"На кону захист і добробут тисяч і десятків тисяч домогосподарств, людей із вразливих груп населення, дітей і літніх людей на тлі зими, що наближається", – заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

У Молдові також проблеми із електроенергією. Там схвалили пакет економії електроенергії, просять не користуватись ліфтами.

Тим часом, за даними Bloomberg, у Європі раптово з'явилося більше газу, ніж вона може використати. 

Інше: напад на українок у Німеччині

У Німеччині на 4000 євро оштрафували водія, який наклеїв на скло символ "Z".

Поліція Кишинева демонтувала "наметове містечко" проросійської партії біля генпрокуратури.

У Німеччині розслідують напад на дівчат з України на ґрунті ксенофобії.

Домогосподарства ЄС викидали 70 кг їжі на людину за рік - Євростат.

Чехія з 25 жовтня не пускає росіян за туристичними й студентськими візами.

Уряд Нідерландів видав понад 90 дозволів на звільнення від санкцій проти РФ.

Проросійський президент Хорватії проігнорував парламентський саміт Кримської платформи у Загребі.

У Грузії ще на пів року продовжили програму допомоги біженцям з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: