У Чехії невідомі зафарбували пральну машину на пам’ятнику червоноармійцю і вибачились за вандалів

фото
Середа, 26 жовтня 2022, 16:39

У чеському місті Літомержице минулої ночі невідомі зафарбували "пральну машину", намальовану на пам’ятнику червоноармійцю, та залишили напис з вибаченням чеською та українською мовами.

Про це йдеться в публікації Litoměřický denik.cz, повідомляє "Європейська правда".

У середу близько 6:30 ранку свіжа фарба вже покрила постамент, який раніше розмалювали у вигляді пральної машини, натякаючи на мародерства російської армії в Україні.

Під постаментом невідомі залишила таблички українською та чеською мовами із таким написом: "Дорогі українці, просимо вибачення за вчинок вандала, який плюнув своєю поведінкою в пам’ять про ваших предків, які воювали та загинули в рядах Червоної Армії за наше визволення від нацизму!".

 

Мер Літомержице  Радек Льові напередодні заявив, що комунальні служби міста видалять фарбу і встановлять на статуї табличку, щоб було зрозуміло, в якому історичному контексті і на честь кого встановлений пам'ятник на цьому місці. Однак видання наголошує, що останні маніпуляції з пам’ятником ще не є діями комунальників. 

Примітно, що люди, які зафарбували "пральну машину" і залишили пояснення, не прибрали червону фарбу з пам’ятника.

Пам'ятник червоноармійця стоїть у Літомержице з 1975 року. У 2011 році в місті обговорювалося питання про його демонтаж у зв'язку з реконструкцією місцевості. Міська влада тоді заявила, що статуя має залишатися на підставі міжнародної угоди між Чехією та Росією.

Питання демонтажу пам'ятників на честь Червоної армії обговорювалося або продовжує обговорюватися в інших містах Чехії з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: