У президента Польщі назвали втрату Лиману після анексії принизливою для Росії

Понеділок, 3 жовтня 2022, 11:40

Втрата Лиману на наступний день після проголошення його анексії було дуже принизливою для Росії, адже означає перенесення війни на "її територію".

Про це заявив голова відділу міжнародної політики в канцелярії президента Польщі Якуб Кумох в ефірі RMF FM, повідомляє "Європейська правда".

"Падіння міста, яке було в російських руках - на наступний день після того, як Росія оголосила про анексію території, - є принизливим для Росії. Це означає, що у світлі державної доктрини Росія веде війну на своїй території. Це абсурд. Це, напевно, найкращий коментар до того, чого коштували путінські анексії", - сказав Кумох, говорячи про повернення українськими військами міста Лиман Донецької області.

"Росіянам вдалося втекти з Лиману. Якби вони потрапили в оточення і там була ефектна капітуляція російського підрозділу (...) це була б поразка Путіна. Росіяни при загрозі оточення просто тікають", - додав він.

Президентський радник також повідомив, що в Росії спостерігаються ознаки паніки. "Завжди авторитарна система майже до останнього дня тримається міцно. В Росії чітко простежуються ознаки втоми та погіршення настроїв. Можна почути голоси нетерпіння, критики і навіть паніки. Я був би обережним, говорячи про те, що Путін тримається твердо. Якби він тримався твердо, то не розкидався б погрозами на вітер, як, наприклад, у випадку ядерної зброї", - зазначив він.

На його думку, нещодавно мобілізовані російські військовослужбовці розуміють, що можуть не повернутися з українського фронту. "Це живі мерці. Ці солдати, які йдуть воювати в Україну без підготовки, майже мертві. У цій війні важлива техніка, вони лише збільшать кількість загиблих", - оцінив Кумох.

На його думку, шансів на переговори між Україною і Росією найближчим часом немає.

"У чому мають полягати мирні переговори? Більшість українського суспільства вимагає не вести жодних переговорів з Росією, а лише перемогти Росію. Зеленський має з цим рахуватися. Українці говорять дуже чітко: домовлятися про припинення вогню не можна, бо тоді Росія не буде переможена, вона краще підготується до нового наступу. І ця війна принесе більше жертв, ніж зараз. Росія повинна програти цю війну, відчути поразку. Тоді вона зрозуміє, що не можна завойовувати інші країни", - додав радник президента Польщі.

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт назвала взяття Лиману величезним успіхом для України, але поворотного моменту у війні, за її словами, ще не досягнуто.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: