В ООН закликали Ізраїль позбутися ядерної зброї, наявність якої він офіційно не визнає

Неділя, 30 жовтня 2022, 18:31

Перший комітет Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, який відповідає за питання роззброєння та міжнародної безпеки, підтримав резолюцію із закликом до Ізраїлю позбутися своєї ядерної зброї.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Jerusalem Post.

Авторами резолюції виступили Палестинська автономія та 19 держав, зокрема Бахрейн, Йорданію, Марокко і Об'єднані Арабські Емірати.

У резолюції зазначається, що Ізраїль є єдиною країною на Близькому Сході і однією з небагатьох серед 193 країн-членів ООН, яка не підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. У документі міститься заклик до Ізраїлю приєднатися до ДНЯЗ і передати свої ядерні об'єкти під контроль Міжнародного агентства з атомної енергії.

Також Ізраїль закликають "не розробляти, не виробляти, не випробовувати і не набувати в інший спосіб ядерної зброї" та "відмовитися від володіння ядерною зброєю".

Офіційно країна ніколи не визнавала наявність у себе ядерної зброї, хоча неформально її зараховують до однієї з дев’яти ядерних держав. При цьому в резолюції не згадується Іран, який, як вважається, також просунувся на шляху створення ядерної зброї.

Зазначається, що за резолюцію в Першому комітеті ГА ООН проголосували 152 країни. Проти виступили п’ять країн: сам Ізраїль, а також Канада, Мікронезія, Палау та США. Ще 24 країни утрималися, серед них більшість – члени Європейського Союзу.

Як повідомлялося, прогноз Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) у його щорічному огляду за 2022 рік свідчить, що арсенали ядерної зброї у світі зростатимуть у найближче десятиліття, що відображає тривожну тенденцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: