Глава МЗС Чехії: ми будемо й надалі постачати озброєння Україні

Аналітика коротко
Понеділок, 31 жовтня 2022, 09:15

6 листопада Чехія відзначатиме 79-ту річницю визволення Києва від нацистської окупації. Кілька тисяч чехів брали участь у визволенні української столиці. Багато українців після того мужньо боролися за визволення Праги та інших чеських, моравських, сілезьких та словацьких міст.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський написав колонку про солідарність його країни з Україною "Ми пишаємося, що стали першими, хто передав Україні важке озброєння".

За його словами, чехи та чеський уряд завжди підтримували українців у боротьбі за свободу та незалежність.

"Ми пишаємось і завжди будемо пишатися тим, що стали першою країною, яка передала Україні різні види важкого озброєння, і що ми досі є одним із її найбільших постачальників зброї.

Ми будемо й надалі постачати озброєння, підтримувати та розвивати обороноздатність України", – пише автор колонки Ян Ліпавський. 

Він переконаний, що попри важкі втрати та варварські атаки на цивільну інфраструктуру українці захистять свою країну та відновлять її суверенітет і територіальну цілісність у межах кордонів 1991 року.

"Ваша боротьба і жертви безцінні не тільки для Чехії, а й для всієї Європи, оскільки нагадують нам, на жаль, ціною крові ваших хоробрих військових, чоловіків, жінок і цивільних, про цінності, на яких тримається Європа – свободу, демократію та повагу до особистості", – пише глава МЗС Чехії.

Міністр нагадав слова чехословацького генерала Сергія Войцеховського, який у 1938 році заявив, що державні кордони з агресором не обговорюються, державні кордони захищаються.

Він додає, що значні частини урядів обох країн збираються в Києві також і для того, аби обговорити, як Чехія може ще більше підтримати Україну в боротьбі з російською агресією та як вона може допомогти українським громадянам пережити зиму, що наближається.

"Ми будемо говорити про покарання російських воєнних злочинів, створення спеціального судового трибуналу для покарання злочину агресії, про нашу підтримку вступу України до Європейського Союзу та НАТО та про співпрацю у захисті свободи та демократії в Центральній та Східній Європі", – ділиться планами Ліпавський. 

За його словами, вже підготовлено багато стратегічних проєктів у оборонній та інших сферах, як, наприклад, у сфері захисту від ворожої пропаганди та дезінформації, де нам теж є чому повчитися в України.

"Я переконаний, що наступного року ми відзначатимемо 80-ту річницю визволення Києва від нацистської окупації та водночас святкуватимемо визволення всієї України від нинішньої російської окупації, і на Хрещатику знову гордо майорітиме чеський прапор разом із прапором незалежної, вільної та демократичної України", – резюмує чеський міністр. 

Докладніше – у колонці Яна Ліпавського "Ми пишаємося, що стали першими, хто передав Україні важке озброєння".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: