Колишній віцеканцлер Австрії готує конференцію по Україні з правими та проросійськими політиками

Понеділок, 31 жовтня 2022, 19:31

Колишній віцеканцлер Австрії Гайнцу-Крістіану Штрахе працює над проведенням "української конференції", яка має відбутися 12 грудня у Відні.

Про це пише видання Der Standard, повідомляє "Європейська правда".

Погляд на список учасників дозволяє припустити, що це буде жорсткий правий і русофільський захід, пише видання.

Серед запрошених учасників дискусії або тих, хто прийняв запрошення - ветеран Партії Свободи (FPÖ) Андреас Мьольцер, ексветеран FPÖ і політик "зелених" Ефгані Донмез, бельгійський політик з ультраправої партії Vlaams Belang Франк Крейельманн.

Також запрошені два депутати від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Александер Гауланд та Крістіна Баум, експолітик від німецьких Вільних демократів Барбара Розенкранц та полковник Маркус Райзнер від армії. Штрахе хоче сам модерувати захід.

За даними видання, російське посольство, швидше за все, проігнорує запрошення Штрахе. Принаймні, не було "жодної реакції" на нього.

Колишній посол України в Австрії Олександр Щерба на своїй сторінці у Facebook повідомив, що його також запросили на захід.

"В якості теми ви заявили "Чи є ця війна проксі-війною Росії та Америки за рахунок України та Європи? Війна агресії з боку Росії?". Дозволю собі не стримувати емоції: якщо на дев’ятому місяці цієї варварської війни хтось не розуміє, чи є вона війною агресії з боку Росії, у цього когось великі проблеми або з розумом, або з серцем. Розум у Вас є. А ось Ваші мотиви, ваш моральний компас щодо росії завжди був, м’яко кажучи, сумнівним", - процитував Щерба свою відповідь на запрошення.

Він вважає, що Штрахе спочатку повинен попросити пробачення за всі ті роки, коли він та його соратники по партії подорожували в Москву, на окупований Крим та в окупований Донбас.

"За Північний потік-2. За 80% газової залежності Австрії від путінського злочинного режиму. Врешті-решт і за колінопреклоніння вашої міністерки фрау Кнайссль перед Путіним, яке принесло вашій країні ганьбу по всьому світу", - написав він.

Виданню не вдалося з'ясувати, хто фінансує конференцію. Запит до Штрахе з цього та інших питань поки що залишився без відповіді. Навіть люди, які підтвердили свою участь, не знають, хто саме стоїть за цим заходом. "Якщо я правильно зрозумів, то він робить це як приватна особа", - сказав Донмез.

Нагадаємо, суд у Відні скасував обвинувальний вирок Штрахе у корупційній справі, в якій раніше йому присудили 15 місяців ув'язнення умовно.

У липні Штрахе виправдали у ще одній справі - за звинуваченнями в тому, що він забезпечив для бізнесмена Зігфріда Штігліца посаду в наглядовій раді Asfinag, державної компанії, яка керує системою автомобільних доріг Австрії, в обмін на пожертвування організації, близькій до "Партії свободи".

Штрахе був центральною фігурою у падінні австрійського уряду, який тоді складався з консервативної партії тодішнього канцлера Себастьяна Курца та Партії свободи.

У травні 2019 року з’явилося відео, на якому Штрахе, тодішній лідер "Партії свободи", пропонує послуги ймовірному російському інвестору. Запис спонукав канцлера Себастьяна Курца розпустити уряд. Штрахе, який заперечував будь-які правопорушення, пізніше був виключений з "Партії свободи".

Читайте також: Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: