Замість знесеного радянського монумента в Ризі хочуть побудувати скейт-парк

Середа, 5 жовтня 2022, 19:10

На місці радянського пам’ятника в Ризі, демонтаж елементів якого має завершитись найближчим часом, планують побудувати місце для занять спортом і скейт-парк.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi, про це на пресконференції в середу сказав мер Риги Мартіньш Стакіс.

За його словами, наразі завершено близько 95% робіт із демонтажу монумента – вивезені всі бронзові фігури, платформи й стели, але ще залишається будівельне сміття й продовжує заповнюватися басейн.

Планується, що замість пам'ятника як короткострокове рішення побудують "Парк майбутнього", де діти і молодь зможуть займатися спортом, а також буде скейт-парк.

Мер Риги сказав, що надасть конкретніші ідеї щодо планів на це місце в найближчі два тижні. Він додав, що фінансування нового будівництва може бути закладене в бюджеті на 2023 рік.

Конституційний суд Латвії визнав законним рішення знести радянські пам'ятники

Крім того, одна з громадських ініціатив зібрала понад 268 тисяч євро з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на знесення пам’ятника в Ризі. Ці кошти за договором із міською владою Риги підуть на утилізацію статуй і стели.

Нагадаємо, в середині червня Сейм Латвії затвердив в остаточному терміновому читанні закон "Про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський і нацистський режими, на території Латвійської Республіки".

У законі сказано, що пам'ятники, які прославляють тоталітарні режими, зокрема монумент у парку Перемоги в Ризі, мають бути знесені до 15 листопада.

25 серпня останній елемент пам’ятника радянським військовим у парку Перемоги в латвійській Ризі - 79-метровий обеліск – було знесено, що ознаменувало завершення робіт із демонтажу монумента.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: