Україна повідомила ЄС, чого чекає від формату Європейської політичної спільноти

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:58

Уряд України підтримує створення формату Європейської політичної спільноти (ЄПС), але чекає врахування очікувань української сторони.

Про це розповіла у відеоінтерв’ю "Європейській правді" у Празі, під час саміту ЄПС, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Стефанішина наголосила, що Україна дала принципову згоду на участь у новому форматі ще влітку, коли його запропонував президент Франції Еммануель Макрон.

"Ми отримували цю ініціативу з самого початку, ще на етапі кандидатства. Тоді президент Макрон запевнив нас, що ЄПС не є альтернативою процесу вступу", - наголосила вона. Нагадаємо, що детальніше про новий підхід до відносин ЄС з сусідами ви можете прочитати у статті "Навіщо Київ погодився на новий формат ЄС та як він працюватиме".

Утім, під час саміту Україна повідомила партнерам про свої очікування.

"Ми запропонували, щоби цей майданчик став майданчиком для обговорення питань безпеки і оборони у військово-стратегічному форматі", - повідомила, зокрема, вона.

Також у практичному плані Україна хотіла би, щоби ЄПС сконцентрувався на торговельних питаннях, а саме на повній інтеграції України у ринок ЄС.

"Ми пропонуємо пріоритетом визначити інтеграцію в європейський ринок для тих країн розширення – тих, які мають намір вступити до Європейського Союзу, тому що ми розуміємо, що переговори про членство триватимуть певний час, а ми вже маємо бути частиною спільного ринку, вибудовувати свою конкурентоспроможність", - заявила Ольга Стефанішина.

Як розповідала ЄвроПравда, у Празі Стефанішина також розповіла про те, як Україна доб’ється вступу в ЄС до 2030 року.

Одним з аргументів української сторони є суспільна підтримка: 66% європейців підтримують вступ України в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: