Краловець, а не Калінінград: як чехи тролять Росію планами щодо анексії

Аналітика коротко
П'ятниця, 7 жовтня 2022, 15:00

Військово-морський флот Чехії, морське міністерство та пивопроводи "Пивний потік" та "Пивний потік-2" – у Чехії вже тиждень не вщухає справжній інтернет-шторм. 

Його спричинив мем про приєднання Калінінградської області до Чеської республіки під назвою Краловецького краю.

Докладніше про це – у статті журналістки "Європейської правди" Іванни Костіної 98% за вихід з РФ: як у Чехії жартома готують "анексію" Калінінграда.

Все почалося з того, що депутат Європарламенту від Чехії Томаш Здеховський поділився на своїй сторінці у Твіттері гумористичною картою, створеною польським інтернет-користувачем papież internetu. На ній зображено фіктивний поділ Калінінграда між Польщею та Чехією зі словами: "Настав час поділити Калінінград, щоб наші чеські брати нарешті отримали вихід до моря".

А чому саме Калінінград? Ну тобто Краловець. Річ у тім, що це місто має історичний зв'язок з Чехією. 

Ще у 1255 році король Богемії Перемисл-Отокар II був одним зі співзасновників фортеці Кенігсберг на річці Прегель. У ті часи і до Другої світової війни чеською та низкою інших мов назвою фортеці та міста було саме слово "Краловець" або його форми, що відсилають до участі короля у його заснуванні.

Здеховський зізнався виданню Newsweek, що навмисно вирішив зробити жарт чимось більш серйозним.

Чехи масово підхопили ідею приєднання Краловця, посилаючись у тому числі на псевдореферендуми, проведені російськими окупантами нещодавно в Україні.

З'явилися також "петиції" про приєднання регіону до Чехії.

Для цього автори однієї з петицій запропонували провести голосування з наперед визначеним підсумком: тобто "оголосити референдум, який закінчиться результатом 98% за приєднання до Чехії, а потім – анексувати Калінінград і перейменувати його на Краловець" – як тролінг аналогічних псевдореферендумів, що їх проводить Росія.

Ця петиція стала дуже популярною, її підписали тисячі людей – тож згодом, коли хтось створив офіційний профіль "нової території" у Твіттері, то в описі сторінки відштовхнувся від наперед визначеної кількості голосів "за", з демократичною похибкою в 0,1%. У описі сторінки йдеться: "Після успішного референдуму, 97,9% жителів Калінінграда вирішили об'єднатися з Чеською Республікою та змінити назву міста на Краловець".

Той самий результат зазначений на офіційному туристичному інтернет-сайті Краловця, який хтось нашвидко створив. 

Не обійшлося і без цитат світових політиків – переважно фейкових. 

"Це величезне полегшення – не мати кордону з Росією. Ми дуже чекаємо на наших нових чеських сусідів", – йдеться у "реакції" міністра закордонних справ Литви на результати референдуму. В реальності такого твіта у міністра Ландсбергіса не було – але він все ж позитивно відреагував на жарти про "анексію", перепостивши твіт свого чеського колеги, міністра Яна Ліпавського, про несподіване зближення двох країн;) 

На Твіттер-сторінці Краловця серед іншого опублікували гумористичне зображення міністра Ліпавського з президентом США Джо Байденом, підписане словами: "Я повністю підтримую претензії Чехії на територію Калінінграда".

Також там можна побачити фото членів уряду Чехії, які 4 жовтня нібито підписали "акт про анексію Калінінграда".

До просування теми Краловця долучилися і офіційні інституції Чехії. Наприклад, міністерство внутрішніх справ у Твіттері бідкається, де йому так швидко знайти експерта з морських кордонів.

А Чеське статистичне агентство оголосило, що невдовзі проведе перепис населення міста.

Посольство США у Чехії в офіційному Твіттері запитало чеське Міноборони про потребу придбання авіаносця, щоб розмістити новітні винищувачі F-35, які хоче придбати Чехія.

В РФ, яка любить цілком всерйоз присвоювати чужі території, не зрозуміли польсько-чеського гумору. 

Кремлівський телеканал RT опублікував 30 вересня статтю про те, що "депутат Європарламенту хоче розділити російський регіон між двома країнами ЄС".

Мем про приєднання Калінінграда став тою позитивною інтернет-історією, яка у наочний спосіб демонструє, як працює російська пропаганда і якими недолугими виглядають з боку російські псевдореферендуми і незаконна анексія.

Докладніше – у матеріалі Іванни Костіної 98% за вихід з РФ: як у Чехії жартома готують "анексію" Калінінграда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: