Нобель для українців, 100 млн євро на зброю, місія ЄС на кордоні Вірменії: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 7 жовтня 2022, 22:11

Британія порахувала захоплену українськими військовими техніку окупантів. 

Іран запевняє, що  не надавав Росії дрони для війни в Україні. Проте, невідомо, чи надавав дрони РФ, але не для війни в Україні?

Головна подія дня – неформальний саміт лідерів Євросоюзу у Празі.

Президентка Єврокомісії анонсувала виділення Україні ще двох мільярдів євро макрофіну, президент Франції повідомив про створення Євросоюзом спецфонду на 100 мільйонів євро для закупівлі зброї Україні. 

Крім того, країни ЄС досягли консенсусу щодо створення спільної тренувальної місії для підготовки українських військових.

Прем’єрка Естонія повідомила про плани надання Україні боєприпасів, зимового й особистого спорядження, а Швейцарія передає Україні пожежні машини й будівельну техніку.

 Всі важливі і цікаві новини 7 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Саміт у Празі  

Головна подія дня – неформальний саміт лідерів Євросоюзу у Празі. 

Перед Празьким градом, де відбувалася зустріч, активісти встановили статую голого президента РФ Владіміра Путіна на золотому унітазі.

Біля його підніжжя сидить самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко, який тримає в руці закривавлену хокейну ключку.

Скульптурну композицію назвали "Голі вбивці".

На саміті лідерів ЄС оголосили чимало добрих для України новин. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала виділення Україні ще двох мільярдів євро в межах погодженої ще в червні макрофінансової допомоги.

Президентка Єврокомісії зазначила, що за обсягами допомоги Україні Європейський Союз може зрівнятися зі Сполученими Штатами.

"З початку війни ми надали Україні 19 мільярдів євро допомоги, не рахуючи військову підтримку. Сюди входять ще два мільярди євро макрофінансової допомоги, які будуть виділені в найближчі дні", – анонсувала вона.

Також Фон дер Ляєн повідомила, що напередодні зими газосховища ЄС заповнені на 90%.

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив у п’ятницю про створення Європейським Союзом спеціального фонду в розмірі 100 мільйонів євро, за допомогою якого Україна зможе здійснювати прямі закупівлі військової техніки.

Він додав, що за допомогою фонду Україна зможе "купувати безпосередньо у наших виробників обладнання, яке вона найбільше потребує для підтримки своїх військових зусиль".

Глава Європейського парламенту Роберта Метсола на заході знову закликала держави Євросоюзу надати Україні танки. Слід додати, що глава оборонного комітету Бундестагу у Києві також закликала надати танки Україні.

Прем’єр головуючої у Раді ЄС Чехії Томаш Фіала на брифінгу після неформальної зустрічі повідомив, що країни Євросоюзу досягли консенсусу щодо створення спільної тренувальної місії для підготовки українських військових.

Прем’єрка Кая Каллас повідомила, що Естонія планує оголосити наступний пакет військової допомоги для України, до якого має увійти у тому числі зимове спорядження. 

"Ми надамо Україні ще боєприпасів, зимового й особистого спорядження", - написала Кая Каллас. 

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін на полях неформальної зустрічі лідерів ЄС заявила, що для Росії є лише один шлях завершити війну в Україні – залишити її територію.

А вчора у Празі відбувся саміт Європейської політичної спільноти, ініційований президентом Франції Емманюелем Макроном. На ньому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Росія перебуває у повній ізоляції, і не лише з боку країн ЄС.

Ядерні погрози Путіна

Президент Сполучених Штатів Джо Байден попередив про ризик "Армагеддону" через ядерні погрози Путіна.

Згодом Білий дім прокоментував заяву Байдена щодо "Армагеддону". 

"Коментарі президента (США) підкреслюють те, що ми вже не раз говорили, а саме – наскільки серйозно ми сприймаємо загрози про ядерну зброю. Так само ми чинили, коли Росія робила такі погрози протягом конфлікту", – сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Розвідка Естонії вважає малоймовірною ядерну атаку РФ проти України на тлі майбутніх навчань.

Нагадаємо, напередодні президент України наробив галасу в російських ЗМІ своїм виступом в австралійському Інституті Лоуі. Там Зеленський заявив, що країни Північноатлантичного Альянсу можуть стримати Росію від застосування ядерної зброї, завдавши "превентивних ударів".

Згодом Зеленський уточнив, що закликав до превентивних санкцій проти РФ, а не ударів по території.

Слід також додати, що Індонезія готується до прийому президентів України та Росії Володимира Зеленського і Владіміра Путіна у цьогорічному саміті "Групи двадцяти" в Індонезії, але сторони поки не підтвердили своєї участі.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що рішення про участь Зеленського у саміті G20 "ще не ухвалене". 

Допомога Україні

Німеччина хоче ремонтувати передані Україні самохідні артилерійські  установки Panzerhaubitze 2000 в Словаччині через невдалі переговори з Польщею.

Швейцарія передає Україні пожежні машини й будівельну техніку.

Молдова відправила в Україну гумдопомогу на 1,1 млн євро, яку раніше отримала для біженців.

Реакція на ювілей Путіна

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова у 70-річчя президента РФ Владіміра Путіна сфотографувалася у футболці з "посланням" для нього, яку їй подарувала чеська ініціатива збору коштів на зброю для України.

На футболці англійською написано "Пішов ти Путін". 

Ексглава МЗС Литви заявив, що у Путіна "в його 70" варіантів вже немає, а в Росії є.

А глава МЗС Естонії побажав Путіну зустріти наступний день народження за ґратами.

Інше: премія миру, місія ЄС на Кавказі

Нобелівську премію миру присуджено правозахисникам з України, Білорусі та Росії.

Британська розвідка оцінила масштаби "російського ленд-лізу" для ЗСУ, а Іран знову наполягає, що не постачав Росії дрони.

Вірменія, Азербайджан та Євросоюз погодили розміщення цивільної місії ЄС на кордоні.

Нідерланди закриють найбільше в Європі газове родовище попри енергетичну кризу.

А ще у Нідерландах затримали підозрюваного у продажу мікрочипів до РФ в обхід санкцій.

У Грузії повідомляють про нові спроби встановлення "кордону" на межі з окупованими територіями.

Чотири молдовські підприємства пов'язані з оборонним сектором РФ – розслідування.

Туреччина розмістила ударні дрони на території визнаного лише нею Північного Кіпру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: