У Британії слідом за іншими країнами Європи теж вивчать роль "поліцейських відділків" КНР

Вівторок, 1 листопада 2022, 18:46

Молодший міністр з питань безпеки уряду Великої Британії Том Таґендгат у вівторок запевнив, що незаконна діяльність так званих поліцейських відділків Китаю в країні буде припинена, якщо розслідування це підтвердить.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Повідомлення про негласні поліцейські відділки у Сполученому Королівстві, безумовно, викликають надзвичайне занепокоєння і будуть сприйняті дуже серйозно. Будь-яка іноземна країна, що діє на території Сполученого Королівства, повинна дотримуватися британського законодавства", – сказав він під час виступу в Палаті громад.

Тугендхат заявив, що майбутній законопроект про національну безпеку, який зараз перебуває на розгляді в парламенті, посилить повноваження уряду Британії в боротьбі з "транснаціональними репресіями, примусом, переслідуванням або залякуванням, пов'язаними з іноземною державою".

В Іспанії знайшли дев’ять "поліцейських відділків" Китаю, правоохоронці розслідують їхню діяльність

"Очевидно, що ми можемо і повинні робити більше. Тому я звернувся до урядовців з проханням активізувати роботу, щоб забезпечити надійність нашого підходу до транснаціональних репресій, а також попросив наше міністерство терміново переглянути наш підхід до транснаціональних репресій", – додав урядовець.

Минулого тижня правозахисна група Safeguard Defenders опублікувала розслідування про "поліцейські відділки" Китаю в Європі, які, за її даними, використовуються як інструмент тиску та примусу дисидентів та підозрюваних у скоєнні злочинів повернутися до своєї країни і постати перед судом там, в Іспанії розпочали своє розслідування.

Китайські посадовці не заперечують існування таких установ, але заявляють, що вони існують виключно для надання бюрократичних послуг китайським громадянам.

У Британії існують три "поліцейські відділки": два в Лондоні й ще один у Глазго, причому офіційно одна з лондонських установ зареєстрована як агентство нерухомості, а в Глазго – як китайський ресторан.

Раніше нідерландські ЗМІ розкрили подробиці про два нелегальні китайські поліцейські відділки в Нідерландах, які, за повідомленнями, використовуються для тиску на китайських дисидентів. Після цього аналогічний відділок закрили в Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: