В урядовій коаліції Фінляндії виникли розбіжності через закон про права саамів

Четвер, 10 листопада 2022, 18:21

Суперечка щодо прав саамів, які живуть у фінській Арктиці, загострила розбіжності в коаліційному уряді Фінляндії всього за кілька місяців до парламентських виборів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Напруженість між двома найбільшими союзниками п'ятипартійної коаліції, соціал-демократами і Центристською партією, спостерігається в останні тижні після того, як соціологічні опитування прогнозували поганий результат для Центристської партії на виборах, які відбудуться в квітні.

Але зараз міністр фінансів Центристської партії Анніка Саарікко та прем'єр-міністр від соціал-демократів Санна Марін відкрито конфліктують через спробу останньої висунути закон, який надасть саамам більше прав щодо того, хто може засідати в їхньому регіональному парламенті та голосувати з питань, які їх стосуються.

Саами, традиційно оленярі, які живуть за рахунок землі, вважають себе єдиним корінним народом ЄС. Вони кажуть, що їхній парламент колонізується етнічними фінами і що деякі інфраструктурні проєкти ставлять під загрозу їхній спосіб життя.

Саарікко звинувачує Марін у порушенні внутрішніх правил уряду через просування закону, який міститься в урядовій програмі і який давно перебуває у фінських судах, але проти якого виступає пробізнесова Центристська партія.

"Спосіб дій прем'єр-міністра, яка внесла на розгляд уряду суперечливу пропозицію, є винятковим. Прем'єр-міністр порушує встановлені правила", - заявила Саарікко у Twitter.

Марін назвала твіт Саарікко "несподіванкою" і "різким поворотом", заявивши, що повідомлення було протилежним тому, про що вони домовилися між собою.

"Я проговорила це дуже відкрито з міністром Саарікко востаннє вчора, і я зрозуміла, що ми дослягли взаєморозуміння щодо способу дій", - сказала Марін.

"Я хочу отримати пояснення від міністерки Саарікко щодо її твіту", - сказала Марін.

Петтері Орпо, голова найбільшої опозиційної групи "Національна коаліція", яка лідирує в соціологічних опитуваннях, запитав у парламенті, чи продовжує працювати уряд.

"Ми спостерігаємо дивну гру навколо законодавства про саамський парламент. Ми переживаємо важкі часи, і зараз Фінляндії як ніколи потрібен дієздатний уряд", - сказав він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін отримала повноваження від парламентських партій на будівництво паркану на східному кордоні з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: