Як Україні ефективно та швидко завершити економічну інтеграцію з ЄС

Аналітика коротко
Понеділок, 14 листопада 2022, 12:20

Україна наближається до Євросоюза, але це рішення – не лише політичне.

Україні потрібно зробити суттєвий крок уперед у своїй економічній інтеграції з Євросоюзом. Для економічної інтеграції надважливим є збільшення обсягів торгівлі та надання ширшого доступу до єдиного ринку ЄС.

Про те, який наразі стан торгівлі між Україною та ЄС, які є можливості та виклики на шляху економічної інтеграції і які кроки можна вжити для їхнього подолання, читайте в статті Дмитра Ливча, Катерини Шаповаленко, Юлії Шаіпової Долаючи перешкоди: як буде відбуватися інтеграція України до єдиного ринку ЄС.

Структура українського експорту після 2014 року зазнала суттєвих змін. Росія і країни СНД більше не є основними експортними ринками для України.

Втім, і повної переорієнтації на ринок Європейського Союзу не відбулося.

З одного боку, наразі торгівля між Україною та Європейським Союзом є доволі жвавою – цьому сприяло запровадження Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі, яка передбачала скасування більшості тарифних бар’єрів та поступове скасування нетарифних технічних бар’єрів. З усієї продукції, яку Україна постачає в Європейський Союз, найбільш затребуваними лишаються немінеральні матеріали, товари сільського господарства та легкої промисловості.

Ступінь технологічної складності товарів, що експортуються до ЄС, здебільшого нижчий, ніж тих, що експортувалися до СНД.

Україна все ще відстає у впровадженні ключових реформ, які дозволили би ще більше стимулювати торгівлю.

До того ж наша країна страждає від нестачі прямих іноземних інвестицій.

Низькою є і присутність в Україні транснаціональних корпорацій, які створюють всього лише 2% робочих місць в країні, порівняно з 12% у Словаччині та 21% в Угорщині.

Для того щоб зрозуміти, як далі діяти Україні, слід оцінити досвід останніх розширень Європейського Союзу і те, як змінювався обсяг торгівлі колишніх держав-кандидатів.

Якщо розглядати досвід розширень ЄС 2004, 2007 та 2013 років, то можна сказати, що експорт до Євросоюзу під час перебування у статусі кандидата зростав майже в усіх країн-кандидатів, хоча і з різною швидкістю.

Для жодної з колишніх країн-кандидатів, окрім Хорватії, не було запроваджено зниження торговельних бар’єрів.

Тому в цьому розрізі можна назвати становище України навіть дещо преференційним. У цьому випадку в таких галузях, як лісове господарство, мінерали, електротехніка, оптика, легка промисловість, експорт у країни ЄС склав понад 75% від загального виробництва цих секторів.

Відбулося також нарощування експорту до Євросоюзу продукції сільського господарства, викопних палив, водної промисловості. Для сільського господарства та викопних палив тарифи були скасовані, а для водної промисловості – суттєво знижені.

Відтак, ми бачимо, що навіть надання статусу кандидата, ще до вступу в ЄС, вже сприяє зростанню економіки держави.

Та Україна має вже готувати економіку для вступу в ЄС і використати усі можливості, які надає кандидатство.

Відповідно, для українського уряду пріоритетними мають стати такі цілі:

Остаточне скасування торговельних бар’єрів. Пріоритетом для уряду має стати адвокування повного скасування бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС, або продовження терміну, на який вони скасовані

Збільшення показника технологічної складності експорту. Уряду слід розробити загальнонаціональну програму для стимулювання збільшення частки експорту з високим ступенем технологічної складності, а також побудови екосистеми підтримки експорту. 

Транспозиція вимог права ЄС у національне законодавство. Процес вступу в Євросоюз вимагає переходу на вимоги та стандарти Європейського Союзу. Такий перехід дозволить нарешті запустити "промисловий безвіз", а також сприятиме скасуванню нетарифних технічних бар’єрів у торгівлі. 

Розвиток людського капіталу. Україна має запустити програми підвищення кваліфікації та перекваліфікації, а також працювати над залученням талантів з-за кордону. 

Стимулювання залучення інвестицій. Уряду потрібно залучати на український ринок більшу кількість транснаціональних корпорацій, перезапускати ринки капіталу, а також підтримувати сектор інновацій.

За умови, що ці рекомендації будуть виконані, Україна зможе ефективно та швидко завершити економічну інтеграцію з ЄС та стати повноцінним членом Євросоюзу.

Докладніше – у матеріалі Дмитра Ливча, Катерини Шаповаленко, Юлії Шаіпової Долаючи перешкоди: як буде відбуватися інтеграція України до єдиного ринку ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: