Чому Україна гальмує з виконанням своїх євроінтеграційних обіцянок

Аналітика коротко
Понеділок, 14 листопада 2022, 18:00

Протягом останніх місяців Київ відчайдушно боровся за те, щоби наблизити початок формальних переговорів про вступ до ЄС.

Обурення українського уряду викликало те, що Єврокомісія посунула на рік оцінку прогресу України у виконанні так званих "7 кроків".

Київ побачив у цьому спробу загальмувати свій поступ до членства: почав переговори з державами-членами, щоб обійти цю проблему тощо...

Хоча найбільшою перепоною для членства можуть стати дії самого Києва, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Кандидат на мінімалках: Україна провалює власні плани щодо виконання критеріїв ЄС.

У серпні, напередодні Дня незалежності, експерти вперше провели аналіз того, як Україна виконує критерії, що є обов’язковою передумовою початку переговорів про вступ до ЄС.

Висновок тоді був досить оптимістичним. Виявилося, що лише за два місяці після того, як ЄС надав Україні статус кандидата і визначив перелік критеріїв, Україна вже суттєво просунулася у їх виконанні.

Якби зберегти та трохи пришвидшити темпи, було б можливо завершити основну роботу до кінця року і почати вимагати від ЄС перейти до негайних кроків з їхнього боку, тобто до початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Але понад два з половиною місяці, що минули відтоді, стали періодом паузи.

Насправді про фатальні тенденції у питанні європейської інтеграції не йдеться, регрес реформ є лише точковим, а не системним. Але він є – і це неприпустимо.

По-перше, подібне гальмування означає, що можна забути про проголошені офіційним Києвом наміри виконати сім критеріїв ЄС вже цього року.

По-друге, це знизить рівень довіри європейських партнерів до запевнень України про те, що вона готова рекордними темпами впровадити законодавство ЄС у рамках переговорів про членство.

Тепер європейські колеги зможуть відповісти: якщо ви не виконуєте власні обіцянки щодо темпів ухвалення реформ, передбачених у рамках "7 кроків", то як можна говорити про швидке впровадження тисяч законодавчих актів Acquis communitaire у рамках переговорів про членство?

Однак не варто забувати і про те, що у низці сфер Євросоюз доклався до гальмування України, не поспішаючи надавати необхідні висновки щодо законів, які Київ планує у цій сфері.

Що ж заважає владі зробити кроки до початку переговорів про членство з ЄС?

Медіасфера: крок вперед і крок назад – 6 балів з 10, як і у серпні. 

30 серпня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №2693-д, який мав політичну підтримку з боку ЄС. 

Однак для того щоби передати документ на друге читання, парламент мав отримати з Брюсселя "зелене світло" щодо ухваленої реформи або рекомендації про те, що у ній змінити. Документ відразу передали на спільний аналіз Єврокомісії та Ради Європи... але чекати відповіді довелося аж до листопада. Лише зараз вона надійшла до ВР, розблокувавши шлях до можливого ухвалення закону.

Але одночасно з намаганнями виконати цей критерій влада зробила крок у протилежному напрямку.

На початку листопада до національного телевізійного марафону включили новостворений канал "Ми Україна" з непрозорим фінансуванням, при тому що існували інші мовники ("Еспресо", "П’ятий", "Прямий"), які заявляли про бажання долучитися до марафону, але мали важливу "ваду" – непідконтрольність владі.

Конституційний суд: обмежений позитив – 3 бали (було 0).

6 вересня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №7662 про реформу КС.

Однак тут сталося те саме, що й у сфері медіа: зробивши позитивний законодавчий крок, влада одночасно продемонструвала готовність до порушення принципів, на яких заснований її законопроєкт.

Улітку, вже після надання Україні статусу кандидата, парламент призначив суддею КС Ольгу Совгирю з порушенням вимог Конституції та закону "Про Конституційний Суд України".

Судова реформа: зміни на гірше – 6 балів, у серпні було 7 балів.

Антикорупція: рух не без нюансів – 6 балів, без змін.

Відмивання коштів та оргзлочинність – 5 балів, як і у серпні.

Олігархи: погано, як і раніше – 2 бали, як і у серпні.

Закон про нацменшини: не показувати нікому – 5 балів, як і у серпні.

Докладніше про рух у кожній із сфер – у матеріалі Сергія Сидоренка Кандидат на мінімалках: Україна провалює власні плани щодо виконання критеріїв ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: