Хто може стати кандидатом в президенти США замість Трампа і що про нього відомо

Аналітика коротко
Вівторок, 15 листопада 2022, 15:10

Ще влітку цього року з’явилися сигнали, що колишній господар Білого дому має цілком серйозні наміри вдруге поборотися за найвищу посаду в США. Підґрунтям для цього мали стати проміжні вибори.

Підтримувані Трампом кандидати та й уся Республіканська партія мали б тріумфально взяти контроль над Конгресом. Та вже можна сказати, що цим планам не судилося здійснитися.

На цьому тлі в Республіканській партії вже почали придивлятися до потенційних наступників (і наступниць) скандального Трампа. І щонайменше одна така кандидатура вже серйозно обговорюється – губернатор Флориди Рон Десантіс, який тріумфально виграв вибори багато в чому всупереч 45-му президенту.

Про те, чи зможе Дональд Трамп повернутися у президентське крісло і чи може хтось у Республіканській партії кинути йому виклик читайте в статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Головний конкурент Трампа: що відомо про лідера симпатій республіканців Рона Десантіса.

У 44-річного Рональда Десантіса – ледь не ідеальна біографія члена Республіканської партії.

Він народився в місті Джексонвілль штату Флорида в сім’ї медсестри й телевізійного інженера.

Він служив юристом в армії, зокрема, працював у сумнозвісній в’язниці Гуантанамо та перебував в Іраку. До слова, Десантіс має кілька військових нагород і досі є резервістом, хоча пішов зі служби ще у 2010 році.

Ще варто додати нетривалий досвід вчителювання в Гарварді й роботу федеральним прокурором у рідній Флориді.

"Моя місія передусім полягала в тому, щоб зупинити Барака Обаму", – пригадував Десантіс на Конференції консервативної політичної дії в лютому 2022 року початок своєї політичної кар’єри.

У 2012 році республіканець був обраний до Палати представників від консервативного 6-го округу Флориди. По тому він ще двічі (у 2014 і 2016 роках) переобирався до нижньої палати Конгресу. 

А ще Десантіс став співзасновником крайнього правого об’єднання республіканців "Кокус свободи".

Квиток у політичне майбутнє Десантісу подарував, як не дивно, Дональд Трамп.

Саме тодішній президент США у 2017 році підтримав його кандидатуру на посаду губернатора рідної Флориди.

Зірка Десантіса засяяла в американській політиці у 2020 році – на тлі пандемії коронавірусу. Він став одним із багатьох республіканців, хто виступив проти ковідних обмежень.

Точніше, він спершу запровадив їх, але потім швидко скасував – від маскового режиму до відвідувань кафе й ресторанів. Не дозволяв запроваджувати ці обмеження приватним закладам і школам під загрозою штрафів.

Зрештою, Флорида першою у США офіційно не рекомендувала вакцину проти COVID-19 для здорових дітей.

Чи спрацювала ця стратегія? В абсолютних показниках Флорида – другий за добовою смертністю від коронавірусу штат після Каліфорнії. А от за відносним показником – замикає другу двадцятку (щоправда, Каліфорнія ще нижче).

Ну і не варто забувати про "дрібку" трампізму – невизнання виборів президента США 2020 року, після яких Десантіс ініціював посилення виборчого законодавства Флориди (яке, за іронією долі, раніше називав "золотим стандартом"), та штрафи для соцмереж, які "незаконно" (це визначає суд за поданням генпрокурора штату) видаляють акаунти політиків. Останній закон, щоправда, був скасований через надмірне обмеження свободи слова.

Хоч Рона Десантіса й називають "Трампом 2.0", та наголошують: попри схожі погляди, губернатор Флориди більш стриманий, серйозніше ставиться до політики та своїх обов’язків і публічно показував готовність працювати з опонентами.

Зовнішньою політикою Десантіс на посаді губернатора Флориди практично не займався.

Проте важливо, що його публічні коментарі цілком лягають у дискурс "традиційних" правих республіканців, які критикують Китай, Північну Корею та Іран (Десантіс публічно виступав проти ядерної угоди з Тегераном) і підтримують зближення з Ізраїлем за рахунок Палестини.

Перший публічний коментар губернатора Флориди про повномасштабне вторгнення РФ в Україну з’явився на п’ятий день війни. У ньому Десантіс підтримав спротив українського народу та водночас прогнозовано розкритикував Байдена за згортання енергетичних ініціатив Трампа, через що Європа стала залежною від енергоносіїв РФ і не змогла "вдарити (Путіна) там, де йому болить".

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Головний конкурент Трампа: що відомо про лідера симпатій республіканців Рона Десантіса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: