Ракетний удар по Польщі, мирний план Зеленського, Косово йде на загострення: новини дня

Дайджест
Вівторок, 15 листопада 2022, 21:33

Головна тема дня, беззаперечно, – масований ракетний обстріл, який здійснила Росія. 

Через нього постраждала не тільки Україна, а й Молдова та країни НАТО – Польща та Угорщина.

У США (за даними ЗМІ) та Латвії вже підтвердили, що йдеться про російські ракети на території Польщі. Проте, Пентагон офіційно це ще не підтвердив. 

У Польщі терміново скликали комітет нацбезпеки. 

Ракетний обстріл Росією навіть затьмарив тему саміту G20, але й звідти теж надходило чимало сигналів.

Президент України, виступаючи на саміті, представив 10 кроків до переговорів про мир. 

Надходять обнадійливі повідомлення про те, що на зустрічі Групи двадцяти можуть ухвалити спільну заяву із засудженням російської агресії. Крім того, про те, що Росія готова погодитися на продовження зернової угоди.

Всі важливі і цікаві новини 15 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Перший день саміту G20 

15 листопада – перший день саміту Групи двадцяти. 

Президент України Володимир Зеленський у своїй дистанційній промові на саміті G20 закликав не вірити вдаваній готовності Росії до перемовин для завершення війни та пояснив, чому Україна не може піти на них зараз.

Президент зауважив, що Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ міг це бачити.

"Не буде ніяких "Мінськ-3", які Росія порушить одразу ж після укладення. Якщо ж відповідних дій для відновлення миру не буде, це означає, що Росія просто хоче вкотре обманути усіх вас і заморозити війну якраз тоді, коли її поразки стали відчутними. Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили і розпочати нову серію терору і глобальної дестабілізації", – наголосив Володимир Зеленський

Він зауважив, що хотів би, щоб розмова про шляхи припинення війни "була публічною, а не закулісною, і щоб це обговорювалося конкретно", а також наголосив, що майбутній мир має бути справедливим та на основі статуту ООН, а не "абияким", з поступками суверенітетом чи територіями.  

Також на саміті G20 запропонував українську "формулу миру" з 10 кроків.

Слід додати, що на саміті президент України звертався до G19, "викресливши" з групи Росію.

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров достроково поїхав із саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця іронічно прокоментував повідомлення про це у Twitter: "Якщо це правда, то це не лише перетворить саміт на справді G19, а й поб'є попередні рекорди швидкості рузької дипломатії на міжнародних майданчиках".

Допис він проілюстрував фотографією Лаврова з Балі у футболці, на якій було намальовано український тризуб.

Президент Франції Еммануель Макрон на полях саміту G20 зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном та на зустрічі, серед іншого, просив його переконувати президента Росії Владіміра Путіна подумати про реальні переговори з Україною для завершення війни.

Китайський лідер Сі Цзіньпін підтвердив позицію Пекіна про необхідність проведення мирних переговорів для припинення війни в Україні під час саміту G20 на Балі.

При цьому Сі Цзіньпін знову не засудив військове вторгнення Росії.

Проте, Пекін закликав визнати "законні інтереси безпеки всіх сторін", поклавши при цьому провину за конфлікт на США і НАТО.

А ще міністр закордонних справ Китаю Ван Ї похвалив РФ. Він заявив про "раціональну та відповідальну" позицію Росії щодо ядерної війни після зустрічі з главою російського МЗС Сергєєм Лавровим на полях саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.

А раніше президент Туреччини заявляв, що Захід "нападає на Росію".

Президент США Джо Байден у вівторок провів коротку неоголошену зустріч із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом на полях саміту G20 на Балі.

Байден і Ердоган обговорили теракт у Стамбулі та міжнародні зусилля з експорту українського зерна, повідомили в Білому домі. До речі, у Туреччині затримали нових підозрюваних у зв’язку з терактом у Стамбулі.

Як повідомляє Bloomberg, Росія готова погодитися на продовження зернової угоди.

А, за даними AFP, G20 все ж планує спільну заяву із засудженням російської агресії.

Тим часом, канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що найкращий спосіб відновлення світової економіки – закінчення війни в Україні.

Терористичний обстріл, здійснений Росією 

У перший день саміту G20 Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. 

За попередніми даними, внаслідок наймасованішого ракетного удару РФ 15 листопада одна людина загинула та шість отримали травми.

За словами глави МВС Дениса Монастирського, порядка 30 об'єктам завдано шкоду – це і приватні будинки, і об'єкти критичної інфраструктури.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван засудив масований ракетний обстріл України Росією, який, як підкреслив він, відбувся під час саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.

Посол США в Україні Бріджит Брінк після ракетних ударів РФ заявила, що підтримка України продовжиться.

Ця заява відбулася на тлі новини про те, що консервативні групи закликають чинний Конгрес, який засідатиме до січня, не схвалювати допомогу Україні.

"Будь-який новий пакет допомоги Україні має бути ретельно обговорений, вивчений і проголосований у 118-му скликанні Конгресу", – йдеться в листі, підписаного такими впливовими консервативними групами, як Americans for Prosperity, the Heritage Foundation, FreedomWorks, Conservative Partnership Institute, America First Policy Institute тощо.

У листі зазначили, що союзники США по НАТО не вносять своєї справедливої частки, а адміністрація Байдена не встановила достатньо чітких кінцевих цілей війни в Україні.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі також засудив масований ракетний обстріл Росією української критичної інфраструктури у вівторок.

"Цинічні ракетні обстріли українських міст сьогодні свідчать лише про слабкість Путіна. Путін програє на полі бою і – як ми побачили сьогодні на G20 – також дипломатично", – написав Клеверлі у Twitter.

Твіт він завершив хештегом "Путін повинен зазнати краху".

У день ракетного обстрілу України у Києві перебував глава МЗС Нідерландів. Йому довелося ховатися в укритті. Звідти Вопке Хукстро заявив, що на масовані ракетні удари може бути тільки одна відповідь – продовжувати підтримувати Україну.

Сьогодні Вопке Хукстро разом з главою МЗС України Дмитром Кулебою обговорили кроки для створення Спецтрибуналу щодо РФ.

А ще Кулеба закликав Нідерланди визнати Голодомор геноцидом.

Коментуючи ракетний обстріл очільник МЗС заявив, що російські ракетні удари по Україні свідчать про справжнє ставлення Москви до ідеї мирних переговорів.

"Припиніть пропонувати Україні приймати російські ультиматуми! Цей терор можна зупинити лише силою нашої зброї та принципів", - написав Кулеба.

Через удари по Україні у Молдові частково зникло світло. Президентка Санду засудила ракетні удари РФ і наголосила, що через них постраждали й у Молдові.

Надвечір виявилося, що через ракетні обстріли Росії постраждала не тільки Молдова. 

У США підтвердили, що російські ракети перетинали територію Польщі - АР.

Згодом міністр оборони Латвії теж заявив про падіння російських ракет у Польщі.

Через атаку у Польщі скликали термінову зустріч комітету нацбезпеки.

Слід додати, що у Польщі військові проводили навчання на випадок руйнування об'єктів енергоінфраструктури.

І це ще не все. Російська ракета влучила в трансформаторну підстанцію системи електропостачання на білорусько-українському кордоні, яка відповідає за безперебійну роботу нафтопроводу "Дружба".

Угорська державна енергетична компанія MOL підтвердила припинення прокачки нафти через "Дружбу". Там кажуть, що отримали повідомлення від української сторони про обстріл російською артилерією трансформаторної підстанції.

Через це прем’єр-міністр Угорщини у вівторок увечері скликав засідання Ради оборони.

Допомога Україні

Німеччина ремонтуватиме у Словаччині озброєння, яке використовується в Україні. Крім того, Німеччина виділить додаткові 7 млн євро на ЄСПЛ і план Ради Європи щодо України.

Понад 20 країн Євросоюзу запропонували свої можливості для навчання українських солдатів.

А ще ЄС затвердив виділення ще 16 млн євро для підтримки українського війська – на оперативні потреби. 

Також стало відомо, що з березня до лікарень у Європі перевезли понад 1400 українських пацієнтів.

Інше: Кремль не визнає резолюцію ООН

Кремль заявив, що не визнає резолюцію ООН про виплату компенсацій Україні.

ЄС: Сербія і Косово на межі найнебезпечнішої кризи за останнє десятиліття. Косово проведе дочасні вибори в північних районах, де влаштували демарш серби. Тобто, фактично, Косово йде на загострення.

У Німеччині завершили будівництво інфраструктури для першого терміналу скрапленого газу.

Активісти облили чорною фарбою картину Клімта у Відні.

Президент Сербії сфотографувався у чеченському одязі з радником Кадирова.

Німеччина заповнила газосховища напередодні зими.

Росія обурилася намірами Ірландії переглянути нейтральний статус.

Нідерланди заборонять "звеселяючий газ" – молодь використовує його як наркотик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: