Держсекретар США провів розмови з главами МЗС України та Польщі через інцидент з ракетами

Середа, 16 листопада 2022, 07:27

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонні розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та главою МЗС Польщі Збігневом Рау через ракети, які вдень 15 листопада впали на території Польщі.

Про це він повідомив у своєму Twitter, пише "Європейська правда".

"Сьогодні вранці я з Балі провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Польщі Рау та міністром закордонних справ України Кулебою щодо вибуху на сході Польщі. Ми домовилися про тісну координацію у найближчі дні, коли розслідування просувається і визначаються наступні кроки", - зазначив Ентоні Блінкен.

Кулеба повідомив, що вони детально говорили про останню ракету атаку Росії, її масштаби, цілі та наслідки. "Я наголосив, що реакція на те, що сталося у Польщі, має бути рішучою і принциповою. Вдячний за підтвердження, що США подвоїть зусилля для відновлення нашої енергосистеми, разом з партнерами у G7 та ЄС", - написав Дмитро Кулеба.

Як відомо, в другій половині дня у вівторок Росія завдала масованого ракетного удару по території України. Тоді ж у прикордонному селищі Польщі впала ракета, внаслідок чого двоє людей загинули. У Польщі терміново скликали Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.

За його підсумками уряд Польщі ухвалив рішення підвищити боєготовність деяких військових підрозділів після вибуху, а також розглянути можливість задіяти статтю 4 Договору про НАТО. Крім того, польське МЗС заявило, що на територію Польщі впала російська ракета, і викликало посла РФ.

Президент Польщі Анджей Дуда у зверненні в ніч проти середи заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона російського виробництва. Польща запросила міжнародних експертів для розслідування вибухів.

Міністерство оборони Росії стверджує, що "не має жодного стосунку" до нібито падіння ракет на території Польщі.

Президент США Джо Байден назвав "малоймовірним" те, що ракета, яка призвела до вибухів та загибелі людей у Польщі, була випущена з Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: