Чому вирок у справі MH17 важливий навіть під час великої війни

Аналітика коротко
Четвер, 17 листопада 2022, 13:00

Пообіді 17 листопада на засіданні окружного суду Гааги, яке проводиться у захищеному судовому комплексі Схіпхола, оголосять вирок у справі про збиття MH17 – авіалайнера Boeing 777, що упав на окупованій росіянами частині Донбасу 8 років та 4 місяці тому, убивши усіх 298 людей на борту.

Формально звинувачення висунуті чотирьом російським маріонеткам на чолі з Ігорем Гіркіним. Але в реальності слідство вже довело, що за цим злочином стоїть Росія.

Про те, яке це має значення зараз, коли Росія розв’язала проти України велику війну, а кількість жертв є значно вищою, розповів редактору ЄвроПравди Сергію Сидоренку авіаційний юрист Андрій Гук. Проте стаття Сидоренка Перший вирок у Гаазі. Як рішення суду щодо MH17 проти "групи Гіркіна" допоможе покарати РФ ґрунтується не тільки на коментарях Гука. 

У справі MH17 – четверо підозрюваних, і не виключено, що когось із них виправдають повністю або частково.

Утім, навіть у разі, якщо суд ухвалить рішення про недостатність доказів для притягнення до відповідальності когось із четвірки, або про те, що рівень причетності не є достатнім для засудження, або знизить термін з довічного – це не знизить важливість цього проміжного рішення у розслідуванні катастрофи MH17.

Стаття, за якою судять чотирьох підозрюваних у справі MH17, насправді – не про "вбивство людей". Юридично звинувачення сконструювали так: йдеться про "знищення літака, яке мало наслідком загибель людей".

Наслідки ті самі, але між цими варіантами звинувачення є величезна різниця у їх доведенні. Річ у тім, що довести намір на вбивство – це юридично дуже складне завдання. Тому прокуратура робить акцент на тому, що намір на вбивство взагалі не має значення в цій справі.

Прокуратура каже: те, що ці люди транспортували "Бук" до України,  а потім – вивезли в Російську Федерацію, – цього достатньо для того, щоб за цією статтею вони були визнанні винними.

У обвинувальному акті зазначені відомий українцям Ігор Гіркін, а також троє підлеглих йому бойовиків: Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Прокуратура просить довічне покарання для всіх чотирьох.

Треба підкреслити: кінцевою метою цього процесу не є засудження цієї четвірки. Це – перший етап.

Цих чотирьох осіб обрали тому, що вони не можуть мати статусу комбатантів, тобто тих, хто зі зброєю в руках брали участь у бойових діях. А для суду це означає, що вони можуть бути учасниками цивільного процесу за звичайними, "цивільними" статтями кримінального кодексу.

Отже, це – перший етап для того, щоби вийти на інших підсудних на цьому процесі.

Річ у тім, що усі інші дійові особи, причетні до збиття літака – це ланцюг командування в Російській Федерації.

Гаазька прокуратура заявляє: слідство триває, на лаві підсудних буде ще багато інших осіб.

Joint Investigation Team, що кілька років готувала докази, проводила експертизи тощо – зібрала тисячі фотографій, допитала сотні свідків, частині з яких для цього давали гарантії безпеки, притулок у Нідерландах. Усі покази перевірені на достовірність – усе накладено на дані мобільного зв’язку, дані радіовеж тощо.

Там є навіть випадок, коли спецгрупа СБУ виїжджала в район воєнних дій, щоб зняти камеру спостереження, фотографії якої фігурують у справі – щоб встановити її автентичність.

На підставі цього масиву доказів визначений маршрут "Бука" з російської військової частини і назад. І звісно ж, здійснити це було неможливо без прямої участі Російської Федерації.

Креативність, з якою слідчі доводили походження ракети з Росії – це щось неймовірне. Про це читайте у повній версії статті. 

Слід додати, що Росія намагалася завадити слідству і її викрили у цьому намірі. Подібних спроб було чимало.

Та головне питання, чому за часів великої війни суд щодо MH17 лишається важливим?

Вирок суду по MH17 поставить Захід перед доведеним фактом, що Росія – це держава-терорист. Що випадковою жертвою РФ може стати будь-хто.

Вирок, який підніме на Заході питання того, що Росія вбиває людей незалежно від паспорта – матиме величезне значення.

Він доводить, що ніхто не може бути у безпеці, доки Росія продовжує вчиняти свої злочини.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка у співавторстві з Андрієм Гуком Перший вирок у Гаазі. Як рішення суду щодо MH17 проти "групи Гіркіна" допоможе покарати РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: