Польща просить допомоги ЄС, щоб виконати зобов'язання щодо відмови від російської нафти

П'ятниця, 25 листопада 2022, 17:38

За кілька тижнів до того, як Польща має повністю припинити закупівлю нафти в Росії, уряд у Варшаві лобіює заходи Європейського Союзу, які допоможуть їй дотриматися цієї обіцянки.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький ще в травні пообіцяв, що його країна спробує припинити імпорт нафти через північну гілку нафтопроводу "Дружба" з Росії до кінця року. Його німецький колега Олаф Шольц, чия країна також залежить від імпорту через той самий нафтопровід, дав тоді аналогічну обіцянку.

Тоді обидва лідери намагалися посилити вплив санкцій ЄС, які з 5 грудня забороняють закупівлю нафти морським шляхом, водночас не зачепивши трубопровідний імпорт. План полягав у тому, що після польської та німецької заяв лише країни, які користуються південним відгалуженням "Дружби" - Угорщина, Словаччина та Чехія - продовжать купувати російську нафту трубопровідним транспортом.

Тепер же Польща наполягає як на санкціях щодо північної гілки нафтопроводу, що створить для Варшави юридичне підґрунтя для розірвання існуючих контрактів з Росією, так і на системі тарифів для тих, хто продовжує отримувати нафту південною частиною нафтопроводу.

"На нашу думку, введення подальших санкцій, в тому числі щодо північної гілки газопроводу "Дружба", вимагає відповідного регулювання на рівні ЄС", - заявили в міністерстві клімату Польщі.

Німецьке міністерство раніше заявило, що "вивчає і обговорює" виконання своєї обіцянки припинити імпорт трубопроводами. Воно додало, що положення про санкції відкриває шлях для ЄС до скасування винятку на трубопровідний імпорт, коли країна-член досягла достатнього прогресу для диверсифікації джерел постачання.

Минулого року Росія постачала близько 720 000 барелів на добу нафти до Європи через "Дружбу", левова частка з яких йшла до Польщі та Німеччини.

За словами людей, знайомих з цим питанням, які побажали залишитися неназваними, на кону стоїть також конкурентоспроможність найбільшого нафтопереробника країни PKN Orlen, який стурбований тим, що угорський конкурент MOL отримає перевагу за рахунок доступу до дешевшої російської нафти.

На думку польського міністерства клімату, необхідно запровадити "механізм рівних умов" для російської нафти, що постачається трубопроводами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: