Як Іран “підпалює” Близький Схід і які наслідки може мати нова війна

Аналітика коротко
Четвер, 3 листопада 2022, 19:50

Близький Схід знову на порозі великої війни.

Як повідомляє The Wall Street Journal, Саудівська Аравія поділилася із США розвідданими про неминучий напад з боку Ірану.

Свідченням реальних планів Тегерана стало підняття червоного прапора у священному місті шиїтів Кум над мечеттю Джамкаран.Такий крок для Ірану – демонстрація стану війни.

Про те, наскільки високою є ймовірність нової війни та якими можуть бути її наслідки, в тому числі й для України, читайте в статті експертки Центру близькосхідних досліджень Віри Константинової Іран готується до війни: що означатиме для України новий конфлікт на Близькому Сході.

Відносини Ірану та Саудівської Аравії складно назвати добрими. З січня 2016 року ці країни не мають дипломатичних відносин – відтоді як посольство Саудівської Аравії в Тегерані було взято штурмом у відповідь на страту Ер-Ріядом видатного лідера мусульман-шиїтів.

Ці відносини додатково погіршилися після того, як у вересні 2016 року Іран звинуватив владу Саудівської Аравії у навмисній загибелі близько 400 іранських паломників під час тисняви у священному місті Мекка у 2015 році.

Минулого року в Багдаді відбулося кілька раундів прямих переговорів між саудівськими та іранськими дипломатами, надходили повідомлення про поновлення дипломатичної присутності. А на початку цього року президент Ірану Ібрагім Раїсі навіть заявляв, що його країна готова до подальших переговорів із Саудівською Аравією.

Навіщо ж Ірану тепер знадобилося йти на загострення?

Нещодавній терористичний акт у святині в Ширазі, відповідальність за який взяла на себе "Ісламська держава", вимагає від іранського керівництва рішучих кроків як демонстрації того, що режим ще досі контролює ситуацію в країні.

Особливо важливим це стає на тлі протестного руху, що триває в країні майже два місяці.

У підігріванні протестних настроїв іранське керівництво звинуватило США, Ізраіль та… Саудівську Аравію.

Яким може бути перебіг нової війни на Близькому Сході?

Сценарій негативний: повномасштабний конфлікт, спровокований Іраном.

Створення надуманого приводу Іраном для війни може бути продиктоване бажанням об’єднати суспільство, створивши таким чином противагу протестам всередині країни.

Водночас, говорити про загальну мобілізацію не доводиться, на заклик помсти відгукнуться лише певні верстви населення, в першу чергу – представники силових та армійських структур.

Схоже на те, що керівництво Саудівської Аравії потребує розуміння, як будуть діяти Сполучені Штати у разі такого негативного розвитку подій, враховуючи деяку напруженість між країнами. 

Сценарій базовий: іранська асиметрична "відплата".

Іран також не спроможний вести повномасштабну наступальну війну, враховуючи обмеженість наступального озброєння і відсутність резервних джерел постачання. А тому цілком імовірно, що Тегеран буде діяти звичним чином – через своїх проксі.

При цьому шансів на позитивний сценарій – на те, що сторонам вдасться утриматися від війни, – стає все менше.

Для інтересів України будь-яка дестабілізація на Близькому Сході є небезпечною, адже відвертатиме увагу і ресурси наших західних партнерів від потреб українського фронту.

Докладніше – у матеріалі Віри Константинової Іран готується до війни: що означатиме для України новий конфлікт на Близькому Сході.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: