У Польщі поновили на посаді суддю, який став символом боротьби за незалежні суди

Середа, 30 листопада 2022, 11:30

Верховний суд Польщі поновив на посаді суддю, який був відсторонений на два роки і став символом боротьби за незалежні суди у країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Верховний Суд заявив, що суддя Ігор Тулея не винен у злочині, в якому його звинувачувала прокуратура, і його поновлення на посаді віталося багатьма колегами-суддями та іншими захисниками суддівської незалежності.

Прокуратура досі не відмовилася від своєї справи проти судді. Вона була порушена через те, що він дозволив журналістам бути свідками оголошення ним рішення 2017 року, яке викликало жвавий інтерес уряду та громадськості.

Не відразу було зрозуміло, чи буде його відновлення на посаді достатнім для припинення протистояння між урядом Варшави та Європейським Союзом, який заблокував виділення Польщі мільярдів євро на відновлення після пандемії через те, що він вважає ерозією суддівської незалежності.

Це рішення є останнім кроком у складному семирічному протистоянні між урядом і польськими суддями, які прагнуть зберегти свою незалежність від політичного контролю.

Тулея, якому також зменшили зарплату на 25%, є одним з кількох суддів, які були притягнуті до дисциплінарної відповідальності за свої рішення та критику судових змін за часів уряду, який переміг на виборах у 2015 році.

Уряд, очолюваний консервативною партією "Право і справедливість", проводить зміни у всій судовій гілці влади - переформатування судів та інших судових органів. Політичні лідери часто заявляли, що їхньою метою є дисциплінування "касти" суддів, звинувачуючи суддів у корумпованості та надмірній залученості в політику.

Зміни в системі призвели до ситуації, в якій певні судові органи та судді, на яких впливає уряд, розглядаються як нелегітимні багатьма іншими суддями та адвокатами, які стверджують, що зміни були внесені з порушенням Конституції Польщі.

У своїй першій реакції Тулея сказав у вівторок, що він відчуває себе в романі Франца Кафки.

"Я був відсторонений чимось, що не є судом, і відновлений чимось, що не є судом. Тому я відчуваю себе так, ніби я перебуваю уві сні вже більше двох років", - сказав він.

Він повідомив, що планує повернутися до роботи у Варшавському окружному суді в середу, але готовий до всього.

Дії Верховного суду були розцінені як удар по міністру юстиції Збігнєву Зьобро, який зайняв безкомпромісну позицію щодо ЄС. Деякі інші урядовці хочуть піти на компроміс на судовому фронті, щоб припинити протистояння та отримати кошти з фонду відбудови ЄС.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що рішення суду про поновлення Тулеї на посаді продемонструвало його незалежність, що він назвав найголовнішим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: