Італія намагається зберегти нафтопереробний завод "Лукойл", можлива пряма підтримка

Середа, 30 листопада 2022, 20:31

Уряд Італії працює з банками, щоб розблокувати фінансування нафтопереробного заводу "Лукойлу" на Сицилії, а також розглядає можливість прямого державного втручання, щоб зберегти роботу заводу російського енергетичного гіганта.

Про це заявив міністр промисловості Адольфо Урсо, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Завод ISAB на півдні Італії може закритися через європейське ембарго на морські поставки російської нафти, яке набуває чинності 5 грудня. ISAB був змушений покладатися виключно на російську нафту після того, як банки припинили його фінансування і надання гарантій, необхідних для закупівлі нафти в інших країнах.

Уряд прем'єр-міністра Джорджії Мелоні хоче врятувати нафтопереробний завод, на який припадає п'ята частина нафтопереробних потужностей Італії і на якому працюють близько 1000 робітників в економічно неблагополучному районі.

Виступаючи перед журналістами в парламенті, Урсо заявив, що уряд більше не розглядає можливість отримання тимчасового дозволу від Європейського Союзу.

"Два варіанти все ще залишаються на столі", - додав він, маючи на увазі зусилля уряду щодо забезпечення банківського фінансування ISAB або можливу пряму державну підтримку.

Банки-кредитори ISAB з обережністю ставляться до роботи з російською компанією, оскільки на "Лукойл" поширюються міжнародні санкції в США, але не в Європі.

Три джерела, близькі до цього питання, повідомили Reuters, що уряд намагається отримати від американської влади так званий "заспокійливий лист" з письмовими запевненнями в тому, що банки не будуть ризикувати штрафами в майбутньому.

Однак поки що позитивної відповіді на запит Італії не було, повідомило одне з джерел.

Раніше відбулася акція протесту працівників заводу ISAB, оскільки вони побоюються втрати роботи після набуття чинності нафтовим ембарго.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: