Росіянина, засудженого за вбивство чеченського командира в Німеччині, можуть готувати до обміну – ЗМІ

Вівторок, 8 листопада 2022, 17:41

Громадянина Росії Вадима Красікова, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні у 2019 році, перевели до іншої в’язниці.

Про це зі своїх джерел вдалося дізнатися газеті Tagesspiegel, повідомляє "Європейська правда".

Після вироку у грудні 2021 року Красіков відбував покарання у берлінський в’язниці суворого режиму Тегель, але на початку жовтня його перевели до іншої федеральної землі в умовах секретності.

Офіційно федеральна влада і влада штатів замовчують причини і суть справи. За однією з версій, влада стверджувала, що Красіков перебуває в небезпеці, й побоювалася актів помсти, оскільки в Берліні ув'язнено багато чеченців.

За іншою, про яку першим повідомило видання Spiegel, Красіков був доставлений до "спеціального центру утримання депортованих" в Айзенхюттенштадті, що у федеральній землі Бранденбург.

Як стверджує Tagesspiegel, у Тегелі поширювалися чутки, що Красіков мав бути депортований до Росії і є частиною обміну полоненими.

Як відомо, влітку Росія порушила питання про екстрадицію Красікова в обмін на двох громадян США – Брітні Грайнер і Пола Уілана. Тоді суд Берліна вже розглянув це клопотання і відхилив його.

Нагадаємо, громадянина Грузії, етнічного чеченця Зелімхана Хангошвілі, застрелили в берлінському парку 23 серпня 2019 року. Він був оголошений Росією у розшук за звинуваченням у тероризмі. Хангошвілі поїхав до Німеччини після того, як у 2015 році в Грузії на нього було вчинено черговий замах.

Імовірний вбивця Хангошвілі був затриманий у Берліні того ж дня. Ним виявився чоловік із російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. Згодом журналістські розслідування встановили, що це прізвище прикриття, і насправді "Соколов" –  пов'язаний зі структурами ФСБ 56-річний Вадим Красіков.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: