Cанду про наміри уряду оголосити партію "Шор" неконституційною: "Закону мають дотримуватися усі"

Вівторок, 8 листопада 2022, 18:15

Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що усі політичні партії Молдови мають діяти згідно з законом, у тому числі в питаннях фінансування.

Як повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда", так вона прокоментувала наміри уряду звернутися до Конституційного суду з вимогою визнати діяльність партії "Шор" незаконною.

"Якщо уряд вирішить, що має достатньо аргументів, він звернеться до Конституційного суду і суд висловить свою позицію. Політична партія - це партія, яку фінансують прозоро. Якщо це фінансування брудними грошима, нелегальне - то це корупція, а не політична партія. Тож ми маємо наполягати на тому, щоб усі політсили дотримувалися закону про фінансування", - зазначила Мая Санду. 

Раніше міністр юстиції повідомив, що спрямував на затвердження уряду звернення до КС із закликом визнати партію "Шор" неконституційною. На його думку, для цього є достатньо підстав.

У партії назвали це політичними переслідуваннями, а її лідер Ілан Шор заявив, що партія Санду таким чином хоче відібрати мандати депутатів та отримати у парламенті Молдови конституційну більшість.

Нагадаємо, партія "Шор" за останні місяці провела багато антиурядових акцій протесту та особливо активізувала їх останніми тижнями. Останній великий мітинг у Кишиневі відбувся у неділю.  

Правоохоронці провели серію обшуків в офісах партії та вилучили гроші, що могли призначатися для "зарплати" учасникам. Лідер партії Ілан Шор, який давно перебуває за кордоном через кримінальні провадження проти нього, в одному випадку прямо визнав це.

Одночасно протести намагається організовувати Партія соціалістів, лідером якої є проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон, який зараз перебуває під домашнім арештом через звинувачення у держзраді й корупції. 

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що останні антивладні мітинги є спробою розхитати ситуацію в країні. "Вони настільки хочуть влади, що обіцяють Москві влаштувати держпереворот і встановити уряд, за допомогою якого Росія зможе використовувати нашу країну у війні", - сказала Санду. 

Одночасні протести від "соціалістів" і "Шор" також можуть бути прихованою конкуренцією цих політсил за роль "головного союзника" Росії у Молдові.

"ЄвроПравда" детально розповідала про це у відеоблозі та у статті Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: