Німеччина заблокувала китайські інвестиції у двох виробників чипів з міркувань безпеки – ЗМІ

Середа, 9 листопада 2022, 13:57

Уряд Німеччини в середу вирішив заблокувати потенційні китайські інвестиції у двох вітчизняних виробників мікросхем після того, як ці кроки викликали занепокоєння з приводу національної безпеки.

Про це, як пише "Європейська правда", стало відомо агентству Reuters.

Міністерство економіки рекомендувало уряду заблокувати поглинання Китаєм заводу з виробництва мікросхем Elmos, заявивши, що це створить загрозу національній безпеці.

Берлін заблокував продаж шведській компанії Silex, яка є дочірньою компанією китайської групи Sai Microelectronics.

Уряд в середу також вирішив заблокувати китайське поглинання компанії ERS Electronic, яка базується в південній землі Баварія.

"Кабінет міністрів прийняв рішення про дві заборони відповідно до Закону про зовнішню торгівлю", - сказало одне з джерел агентства.

Рішення були прийняті в період підвищеної чутливості у відносинах між Берліном і Пекіном.

Уряд канцлера Олафа Шольца, який минулого тижня відвідав Китай, намагається збалансувати прагнення розширити доступ європейських компаній до китайського ринку з одночасним вирішенням проблем безпеки та відходом від економічної залежності Німеччини від Китаю.

Шольц проштовхнув рішення дозволити Китаю купити міноритарну частку в терміналі в найбільшому порту Німеччини, незважаючи на опозицію всередині його коаліції.

Це рішення викликало гнівну реакцію міністерства закордонних справ, яке попередило, що ця інвестиція непропорційно розширює стратегічний вплив Китаю. Раніше Китай відкидав такі занепокоєння.

Шольц застеріг від будь-якого відокремлення від Китаю або деглобалізації в цілому, а також наголосив на необхідності для Німеччини диверсифікувати свою торгівлю в Азії та більше враховувати стратегічні інтереси у своїх ділових відносинах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: