Угорські провладні ЗМІ закликали двох суддів піти у відставку через зустріч із послом США

Середа, 9 листопада 2022, 21:50

Самоврядна суддівська організація Угорщини стала на захист двох колег, які заявили про кампанію з дискредитації в провладних ЗМІ після зустрічі з американським послом Девідом Прессманом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Наприкінці жовтня Прессман зустрівся із двома членами Національної судової ради Угорщини (самоврядний орган) Чабою Васварі та Тамашем Матусиком, із якими провів "змістовну дискусію".

Пізніше Матусик написав у Твіттері, що він і Васварі стали об’єктами "повномасштабної наклепницької кампанії" з боку угорських державних ЗМІ через зустріч з американським послом. За його словами, на зустрічі йшлося про роль Національної судової ради в судовій системі Угорщини.

"Ми брали участь у цій зустрічі не як два судді, а як представники органу, створеного відповідно до конституції, Національної судової ради", – сказав Матусик в інтерв’ю The Guardian, додавши, що прийшов із Васварі на запрошення від посла.

У Брюсселі хочуть прив’язати "ковідні" кошти Угорщини до стандартів незалежності суддів

Як приклад дискредитації суддя наводить статтю на проурядовому сайті Origo, де Васварі та Матусика закликають піти у відставку, бо вони "скомпрометували суддівську незалежність". Інше проурядове видання, Pesti Srácok, написало, що проти суддів може бути розпочате розслідування через "зловживання службовим становищем".

У спільній заяві Національна судова рада Угорщини та Угорська асоціація суддів закликали владу утриматися від "використання засобів масової інформації як інструменту для публічних закликів до суддів", оскільки це створює атмосферу "самосуду над непокірними суддями" й культивує серед них "атмосферу страху".

Своєю чергою посольство США в Угорщині заявило, що зустріч "відповідає нормальному веденню дипломатії Сполученими Штатами та іншими країнами, зокрема Угорщиною, по всьому світу". Там нагадали, що у 2018 році колишній американський посол Девід Корнштейн зустрічався із суддею Тюнде Хандо – хрещеною матір'ю старшої дитини прем'єр-міністра Віктора Орбана.

У той час угорські ЗМІ, що підтримують уряд, не висловили жодних заперечень проти зустрічі між послом, призначеним адміністрацією Дональда Трампа, та родичкою сім'ї Орбана.

Угорщина перебуває на 73 місці зі 140 країн у міжнародному рейтингу верховенства права, який складає неурядова організація World Justice Project, таким чином перебуваючи нижче Казахстану, Грузії та Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: