Європейці продовжують підтримувати енергонезалежність від РФ попри зростання цін

Четвер, 1 грудня 2022, 12:01

Переважна більшість європейців підтримують рух у напрямку незалежності від російських енергоносіїв незважаючи на зростання цін.

Про це свідчать результати загальноєвропейського опитування Eupinions, європейського інструменту дослідження громадської думки Фонду Бертельсманна, проведеного у вересні, передає "Європейська правда".

Існувало велике занепокоєння, що готовність йти на особисті втрати заради того, щоб стати незалежними від російських енергоносіїв, може зруйнуватися. Але цей ефект виявився набагато менш серйозним, ніж побоювалися.

По всьому ЄС переважна більшість (67%) все ще вважає, що ЄС має стати більш незалежним в енергетичному секторі - навіть ціною зростання витрат.

У березні ця цифра становила 74%.

У Німеччині цей показник найнижчий - 62%, що не відрізняється від результатів опитувань у березні та червні. В цілому, Eupinions зафіксував зниження на десять процентних пунктів у Німеччині з березня.

Готовність взяти на себе особисті витрати на енергонезалежність найвища у Польщі – 80%. У Бельгії зафіксовано найрізкіше падіння з різницею у дванадцять відсоткових пунктів (березень: 76%, вересень: 64%).

"Такого розвитку подій слід було очікувати з огляду на збереження дуже високої інфляції та початок опалювального періоду. За цим слід і надалі спостерігати. Тому що це приховує в собі потенціал для політичного конфлікту", - говорить Ізабелла Гоффманн, експерт з питань Європи Фонду Бертельсманна та керівник проєкту Eupinions.

"Але кінець літа не означає кінець солідарності з Україною", - додала вона.

Опитування є репрезентативним для ЄС в цілому та семи держав-членів: Бельгії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі та Іспанії. Воно публікується у співпраці з бельгійським Фондом короля Бодуена.

Нагадаємо, переважна більшість європейців продовжує виступати за вступ України до ЄС, водночас в усіх країнах дещо знижується підтримка поставок зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: