Російські неонацисти, які воюють в Україні, почали збирати інформацію про країни Балтії

Неділя, 11 грудня 2022, 16:02

Неонацистське воєнізоване угруповання "Русич", пов’язане з Кремлем, закликало своїх членів повідомляти про прикордонну і військову активність у країнах Балтії, що викликає занепокоєння з приводу того, чи планують ультраправі російські групи напад на країни НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Минулого тижня Telegram-канал "Оперативної групи "Русич", члени якої зараз воюють в Україні та пов’язані з приватною військовою компанією "Вагнера", звернувся до своїх членів з проханням надіслати детальну інформацію про прикордонні пости і військові пересування в Естонії, Латвії та Литві.

У дописі, який переглянули понад 60 тисяч користувачів Telegram, містив заклик надати інформацію про військові підрозділи в Балтії з конкретними посиланнями на дані про особовий склад, професії, родичів військовослужбовців та їхній особистий транспорт.

Також "Русич" просив повідомляти про пересування патрулів, розташування прикордонних застав, систем спостереження і транспортних засобів, а ще – вишки зв'язку та апаратуру безпеки на кордоні й координати паливних складів і систем безпеки в прикордонних районах.

У Конгресі США пропонують визнати ПВК "Вагнера" терористичною організацією

Джерела The Guardian на умовах анонімності заявили, що дії "Русича" можуть вказувати на розчарування в Кремлі й тим, як триває повномасштабна війна РФ в Україні. Вони додали, що Кремль може втратити контроль над ультраправими російськими воєнізованими організаціями, що викликає побоювання ескалації у разі нападу на країну НАТО.

Співрозмовники видання водночас назвали малоймовірною можливість того, що Кремль безпосередньо причетний до заклику "Русича", оскільки шпигунська мережа РФ, безсумнівно, вже має розвіддані про військову та прикордонну діяльність в країнах Балтії.

"Русич" – російське парамілітарне угруповання, яке брало участь у бойових діях на Донбасі у 2014-15 роках, а також, можливо, у Сирії, де відзначилися особливою жорстокістю. За даними німецької розвідки, на етапі повномасштабної війни бойовики з "Русича" почали брати участь у боях найпізніше з початку квітня.

У вересні міністерство фінансів США оголосило, що вводить санкції проти "Русича" та його керівників – Алєксєя Міхалкова та Яна Петровського. Останній також може потрапити до нового санкційного списку Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: