Кожне п’яте авто в Норвегії – електромобіль

Понеділок, 12 грудня 2022, 23:08

Двадцять відсотків автомобілів у Норвегії вперше становлять електрокари, причому їхній відсоток за останні три роки збільшився у два рази.

Як повідомляє "Європейська правда", такі дані в понеділок навела Норвезька асоціація електромобілів.

Якщо брати розподіл електрокарів за географічним принципом, то спостерігаються відмінності між великими й малими містами. Якщо, приміром, в Осло їхній відсоток становить 33,2%, то у Фіннмарку – лише 4,7%.

Водночас в останні роки географічний розподіл вирівнюється за рахунок того, що електрокари тепер долають більші відстані, а мережа заправних станцій для них суттєво розширилася.

За прогнозами Асоціації, за збереження нинішніх темпів росту ринку електромобілів до 2025 року їхня частка може зрости до 30%. З цього ж року всі нові авто, що продаються, повинні бути екологічно чистими.

У Норвегії створені пільгові умови для електрокарів: вони переважно звільнені від податків, дорожній збір і вартість паркування для них нижча, а в деяких випадках ними можна їздити по смугах для громадського транспорту.

Електромобілі зараз становлять близько 80% нових автомобілів, що реєструються в Норвегії, оскільки стає доступною все більша кількість моделей.

У серпні минулого року частка нових зареєстрованих в Австрії електромобілів та гібридних автомобілів вперше виявилась більшою, ніж окремо взятих автівок на бензині і дизельному пальному.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: