Чехія надасть Україні допомогу на 8,5 млн євро для проходження зими

Вівторок, 13 грудня 2022, 15:39

Чехія виділяє Україні фінансову допомогу та обладнання для проходження холодного періоду на суму орієнтовно 8,5 млн євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на міжнародній конференції "Солідарність з українським народом" у Парижі у вівторок, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Росія хоче залишити Україну в темряві та холоді, а ми цього не дозволимо. Чеська Республіка наразі постачає генераторні системи та обігрівачі в Харківську область, Дніпро, Київ, до шкіл та лікарень. Це становить 5 млн євро, щоб у людей було світло і тепло під час блекауту", - сказав він.

Чехія працевлаштує тисячі українських фахівців для нарощування виробництва зброї

Крім цього, за словами Фіали, Чехія виділяє 2,5 млн на "центри незламності" та 1 млн євро на підтримку лікарів. 

Також Чехія надасть понтонні переправи та мостові технології.

Загалом прем'єр Чехії зазначив, що Європа має орієнтуватися на три напрями: військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.

Водночас, на його думку, не варто зупинятися лише на нагальних питаннях.

"Наразі триває зима, і тому ми приділяємо увагу невідкладним потребам. Але буде помилкою втратити з уваги тривалу стабілізацію, відновлення та реконструкцію.... У нас великі виклики, але ми не можемо зупинятися та зменшувати оберти. Частина України повністю зруйнована. Тепер нам разом належить її відновити", - переконаний Фіала.

У Парижі 13 грудня проходить міжнародна донорська конференція за участю понад 45 країн і 20 міжнародних організацій, яка має на меті підтримати Україну на тлі постійних російських атак по критичній інфраструктурі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: