Європарламент та Голодомор, відставка уряду Словаччини, "український" вибух у Польщі: новини дня

Дайджест
Четвер, 15 грудня 2022, 20:58

Епопея із блокуваннями 18 млрд євро для України нарешті добігла кінця. 

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу, а Сейм Польщі визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Пентагон вдвічі розширює програму підготовки для українських військових, а також планує направити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси в "розумні бомби".

Німеччина передала Україні додаткові ракети для системи IRIS-T і сама озброюється. До того ж, німецький концерн Rheinmetall почав будувати в Німеччині новий великий завод з виробництва боєприпасів після двох відмов Швейцарії в реекспорті боєприпасів в Україну.

Всі важливі і цікаві новини 15 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Саміт ЄС і 18 млрд для України

Після того, як Євросоюз обійшов блокування Угорщиною 18 млрд євро для України, несподівано ці гроші заблокувала Польща. 

Зокрема, в середу ввечері Польща відмовилася підтримати пакетну угоду про виділення 18 млрд євро допомоги Європейського Союзу для України, а також два рішення щодо Угорщини, через побоювання з приводу окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку.

"Є велике розчарування в тому, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок", - сказав виданню Politico один із дипломатів ЄС, описавши цей крок як "ще одну ситуацію із захопленням заручників".

Проте, лідери Євросоюзу на саміті в четвер таки подолали всі перешкоди та погодили виплату Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році. 

Згодом інформацію про схвалення допомоги підтвердив і дипломатичний радник президента Володимира Зеленського. 

За даними Politico, Польща зняла своє вето оскільки жодна з країн не підтримала її опозицію на засіданні лідерів блоку. 

Тут слід ще раз зауважити, що Польща блокувала саме не грошову допомогу Україні, а загалом увесь пакет рішень, який складався загалом з чотирьох позицій. Варшава блокувала весь пакет через побоювання щодо мінімальної податкової ставки для великих транснаціональних корпорацій.

До речі, на саміті лідерів Євросоюзу виступав і президент України Володимир Зеленський. Він закликав ЄС поставити сучасні системи ППО і ПРО, танки та далекобійну зброю, а також прискорити оцінку виконання Україною критеріїв кандидатства.

Крім того, Зеленський заликав ввести такі обмеження цін на російські нафту та газ, які б позбавили РФ здатності фінансувати війну проти України.

Також слід додати, що на саміті лідери держав-членів Євросоюзу надали Боснії та Герцеговині статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. А Косово офіційно подало заявку на вступ до ЄС.

Резолюції щодо Росії

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

У резолюції наголошується, що відбілювання та прославляння тоталітарного радянського режиму та відродження культу радянського диктатора Йосипа Сталіна призвело до того, що Росія сьогодні є державою-спонсором тероризму.

Нагадаємо, 23 листопада Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Ввечері 15 грудня польський Сейм ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму разом із поправкою, запропонованою владною партією "Право і справедливість", про Смоленську катастрофу 2010 року.

Допомога Україні 

Як повідомляє The New York Times, Пентагон розширює програму підготовки для українських військових, яку для них проводять на базі у Німеччині.

Президент Джо Байден вже схвалив відповідне рішення цього тижня і з початку 2023 року навчання в американських інструкторів щомісяця зможуть проходити близько батальйона українських військових, 600-800 осіб. 

Зараз щомісячно навчання проходять близько 300 осіб.

А ще, за даними The Wall Street Journal, адміністрація президента США Джо Байдена планує направити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси в "розумні бомби".

Німеччина передала Україні додаткові ракети для системи IRIS-T.

Крім того, німецький концерн Rheinmetall почав будувати в Німеччині новий великий завод з виробництва боєприпасів після двох відмов Швейцарії в реекспорті боєприпасів в Україну у відповідь на запит Берліна.

Відмова Швейцарії від поставок зенітних боєприпасів для установок Gepard в Україну викликала занепокоєння в Берліні.

Потужності для виробництва так званих середньокаліберних боєприпасів мають бути готові в січні.

Німецький Бундесвер продовжує озброюватися. Зокрема, парламент країни затвердив вісім масштабних проєктів для армії на 13 млрд євро.

Слід додати, що Ватикан проводить краудфандингову кампанію для відправки термобілизни в Україну.

Санкції 

Агенція Reuters, російський проєкт журналістських розслідувань "Важные истории" та британський аналітичний центр RUSI за результатами спільного розслідування виявили, що Росія імпортувала деталі для дронів "Орлан-10" зі США й Китаю попри санкції.

Країни Балтії та Польща блокують ухвалення нового пакета санкцій Європейського Союзу, оскільки деякі країни запропонували пом'якшити їх під приводом забезпечення експорту продовольства.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що не можна послаблювати санкції, прикриваючись безпекою продовольства.

Тим часом, Сполучені Штати запровадили чергові санкції проти росіян і їхніх компаній. 

Управління з питань контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в четвер оголосило про внесення до санкційного списку російського олігарха Владіміра Потаніна, який вважається одним із найбагатших людей Росії, а також його дружини та двох дорослих дітей.

Санкції також стосуються 17 дочірніх компаній російського "ВТБ Банку", який потрапив під санкції США ще в лютому 2022 року.

Крім того, до санкційного списку були додані низка російських посадовців, зокрема перші заступники прем’єр-міністра РФ Андрєй Бєлоусов і Дмітрій Чернишенко, а також губернатори російських регіонів.

Санкції передбачають замороження активів підсанкційних осіб у США й заборону на здійснення транзакцій із ними американським фізичним і юридичним особам.

Канада скасувала свою санкційну поступку щодо "Північного потоку", на яку погодилася влітку задля підтримки Німеччини.

Серед інших новин дня 

Молдова викликала російського посла через заяви МЗС РФ на адресу Санду.

Cенат США заборонив держслужбовцям використовувати TikTok на робочих телефонах.

У Словаччині йде у відставку уряд, будуть дострокові вибори. А Cейм Латвії затвердив новий уряд.

У Головному управлінні поліції Польщі вибухнув "подарунок з України", главу поліції госпіталізували. Як пізніше повідомили ЗМІ, гранатометом з України "бавились" поліцейські.

Суд у Туреччині уперше заарештував журналіста за законом про фейки, а у Стамбулі були протести проти засудження мера міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: