Європа не може покладатися лише на США - голова оборонного агентства ЄС

П'ятниця, 16 грудня 2022, 13:56

Країни Європейського союзу повинні спільно закуповувати зброю, щоб поповнити запаси після поставок в Україну, а Сполучені Штати не завжди зможуть захистити Європу від загроз.

Про те заявив керівник Європейського оборонного агентства Їржі Шедіви, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Агресивна війна Росії проти України демонструє брак наших можливостей", - сказав Шедіви.

За його словами, агентство веде переговори з європейськими збройовими фірмами про збільшення виробництва, а також з країнами про спільні закупівлі обладнання та боєприпасів.

"Важливим є те, що ми, Європейський союз, зможемо стати надійним постачальником безпеки для захисту громадян", - сказав він, закликаючи країни прислухатися до закликів США інвестувати в оборону.

"Сполучені Штати неминуче будуть зайняті в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та не зможуть забезпечити деякі з необхідних засобів, таких як стратегічні повітряні перевезення, розвідувальні літаки, високоточні ракети та засоби протиповітряної оборони", - пояснив Шедіви.

У 2021 році витрати на оборону в Європі вперше перевищать 200 мільярдів євро, збільшившись на 6% порівняно з попереднім роком, що є найвищим показником відтоді, як регіон почав збільшувати військові витрати у 2015 році після анексії Росією Криму.

Нагадаємо, Європейська рада на засіданні в четвер закликала до ухвалення рішень, необхідних для налагодження спільної закупівлі озброєнь у межах Європейського Союзу, а також зміцнення сфери оборони у світлі російської агресії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: