ЄС обмежив ціну газу з РФ, майно Абрамовича віддадуть Україні, Путін поїхав у Мінськ: новини дня

Дайджест
Понеділок, 19 грудня 2022, 21:03

Серед головних тем дня – домовленість в ЄС щодо цінової "стелі" на газ, засідання Об'єднаних експедиційних сил у Латвії і переговори Путіна з Лукашенком у сусідній Білорусі.  

Британія анонсувала великий пакет боєприпасів для України, а Канада заарештувала активи Абрамовича на $26 млн і хоче віддати їх на відновлення України.

До речі, це перший випадок, коли Канада застосовує закон, який дозволяє за рішенням суду конфісковувати активи, що перебувають під санкціями.

Всі важливі і цікаві новини 19 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Путін і війна

19 грудня до Мінська прибув президент РФ Владімір Путін. 

Речник Кремля заявляв, що Путін нібито не збирається примушувати Лукашенка безпосередньо брати участь у війні проти України.

Лукашенко й Путін домовились продовжувати військові навчання та спільно виробляти зброю.

Уряд Німеччини з занепокоєнням сприймає перший за три роки візит президента РФ до Мінська.

Занепокоєння, за словами офіційного представника канцлера Німеччини Штеффена Гебештрайта, викликане неясністю відповіді на "питання про роль Білорусі в агресивній війні Росії проти України та можливу подальшу модифікацію, трансформацію цієї ролі".

Сьогодні ж Міноборони Білорусі заявило про завершення перевірки боєготовності армії, яку оголосили з 13 грудня.

Крім того, Росія анонсувала спільні з Китаєм навчання військово-морських сил.

Навчання проходитимуть 21-27 грудня у Східнокитайському морі, у тому числі з пусками ракет та артилерійським вогнем. Такі маневри проводяться щорічно з 2012 року. 

Тим часом, в Молдові називають "дуже високим" ризик вторгнення Росії у 2023 році. 

Зокрема, керівник Служби інформації та безпеки Молдови Александру Мустяце вважає, що ризик вторгнення Росії на молдовську територію зберігається і може реалізуватися вже у 2023 році, але це залежатиме від ходу бойових дій в Україні.

У понеділок, у день зустрічі Путіна з Лукашенком, у сусідній з Білоруссю Латвії проходило засідання Об'єднаних експедиційних сил, які очолює Велика Британія. До них входять 10 країн – 8 членів НАТО, а також Швеція та Фінляндія, які перебувають на етапі вступу до Альянсу. 

Об’єднані сили – це військове з'єднання підвищеної боєготовності, здатне до швидкої передислокації та участі в спільних операціях широкого спектру.

На засіданні в Латвії прем'єр Британії закликав ігнорувати заклики РФ про припинення вогню, доки Росія не піде із окупованих територій в Україні.

Ріші Сунак також заявив, що Альянс повинен надати більше військової допомоги Україні, включаючи додаткові системи протиповітряної оборони, артилерію та бронетехніку.

Глава естонської держави Алар Каріс впевнений, що мир можливий тільки тоді, коли агресія повністю зазнає поразки і воєнні злочинці постануть перед судом. 

Допомога Україні

На засіданні Об'єднаних експедиційних сил, згідно комюніке британського уряду, Ріші Сунак мав оголосити про великий пакет боєприпасів для України. Йдеться про сотні тисяч боєприпасів для артилерії у наступному році за контрактом на 250 млн фунтів стерлінгів.

Тепер до інших новин щодо зброї для України.

Міністерство закордонних справ Росії пригрозило Греції після того, як грецька влада висловила готовність передати Україні зенітно-ракетні системи С-300 за умови розміщення на Криті американських комплексів Patriot.

"Поки ще не пізно, можна відмовитися від небезпечних задумів. Ще раз попереджаємо грецьке керівництво про відповідальність", - заявила речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

Польща, за даними польського видання Rzeczpospolita, надала військової допомоги Україні щонайменше на $2 млрд. В самій країні розширюють програму базового військового вишколу для цивільних.

Союзники продовжують допомагати Україні не тільки зброєю.

Війна в Україні викликала безпрецедентний обсяг пожертв у Німеччині католицькій благодійній організації "Карітас Інтернешнл" у зв’язку з однією кризовою ситуацією.

Станом на сьогодні близько 71 мільйона євро було зібрано для надання надзвичайної допомоги Україні. Це більше, ніж було пожертвувано на допомогу після цунамі у Південній Азії у 2004 році.

Робота "Карітас" в Україні включає розподіл продуктів харчування та питної води.

Мер Львова Андрій Садовий повідомив про підписання 19 грудня угоди з Єврокомісією про виділення 19,5 млн євро на будівництво соціального житла у Львові для українців, які постраждали від війни.

Мер Львова зазначив, що Святий Миколай цього року був щедрим для українців, які цього особливо потребують, і що "ми знайшли його у Брюсселі".

Будапешт передає Україні 15 автобусів Volvo та Ikarus.

Ще одна дуже добра новина: Канада заарештувала активи Абрамовича на $26 млн і хоче віддати їх на відновлення України.

Це перший випадок, коли Канада застосовує закон, який дозволяє за рішенням суду конфісковувати активи, що перебувають під санкціями.

"Канада є першою країною G7, яка запровадила такі заходи, демонструючи свою рішучу відданість Україні, її відбудові та притягненню до відповідальності тих, хто наживався на режимі президента Путіна та підтримував його", - додали в МЗС.

Гранична ціна на газ

Міністри енергетики країн Європейського Союзу домовилися про встановлення граничної ціни на газ.

За інформацією Bloomberg, європейські країни домовилися про обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро, поклавши край багатомісячним політичним суперечкам про те, чи варто втручатися в енергетичну кризу, яка загрожувала регіонові рецесією.

Нове обмеження набуде чинності лише у випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищуватиме 35 євро. Для запуску механізму ціни повинні залишатися вище обох граничних рівнів протягом трьох днів.

Хоча базові європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько 100 євро за мегават-годину, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року. Політики та аналітики також очікують, що високі ціни збережуться і наступного року, оскільки країни шукають альтернативи російським поставкам.

Тим часом, за даними Bloomberg, Європа витратила трильйон доларів через подорожчання енергоносіїв.

Як відзначає агентство, найглибша енергетична криза за десятиліття лише починається.

Серед інших новин дня

Великі міста Литви і залізниця запропонують українським біженцям безкоштовні перевезення і 2023 року.

У Німеччині пошта Святого Миколая вперше відповідає на листи українською мовою.

У ДСНС розповіли, як у глави поліції Польщі опинився гранатомет, що вибухнув.

Західні санкції призупинили випуск продукції з "російськими" процесорами, визнав уряд РФ.

Болгарія почала розслідування щодо проросійських воєнізованих формувань.

Президент Чорногорії підписав суперечливі зміни до законодавства, які скорочують його повноваження.

У Відні викрили російського шпигуна, сина колишнього дипломата - ЗМІ.

85-річного короля Норвегії ушпиталили з інфекційним захворюванням.

Будівля представництва ЄС у Центрально-Африканській Республіці згоріла, ніхто не постраждав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: