ЄСПЛ не побачив утисків свободи слова у вироку екссупернику Макрона за заяви щодо мусульман

Вівторок, 20 грудня 2022, 12:04

Європейський суд з прав людини визнав пропорційним та обґрунтованим рішення французького суду, яким полеміста й оглядача, колишнього кандидата у президенти Еріка Земмура покарали за висловлювання щодо мусульман. 

Про це повідомили у пресслужбі суду 20 листопада, пише "Європейська правда".

В одностайному рішенні ЄСПЛ вирішив, що цей вирок не порушує ст. 10 Європейської конвенції з прав людини щодо свободи слова, таким чином підтвердивши вирок, яким Земмура оштрафували за підбурювання до дискримінації та релігійної ворожнечі.

Йдеться про вирок Земмуру через його слова у телеефірі в 2016 році, коли він розповідав про свою книгу "Втрачене п’ятиріччя" (президентського терміну. - Ред.), де вступ має заголовок "Франція перед викликами ісламу". Він тоді поставив під сумнів, що в країні є мусульмани, які "не сприймають Коран дослівно" й інтегрувалися у французьке суспільство; стверджував, що усі мусульмани вважають джихадистів героями та що він вважає іслам і джихадизм фактично тим самим; що Франція "зазнає ісламської колонізації" і мусульмани в країні "мають обрати між ісламом і Францією". 

Після цього одна з асоціацій подала на нього до суду за підбурювання дискримінації й ненависті та розпалювання ворожнечі на національному й релігійному ґрунті. 

У 2017 році суд визнав, що його слова підпадають під таку кваліфікацію, та присудив штраф у розмірі 5000 євро. Наступного року Паризький апеляційний суд частково змінив рішення і зменшив штраф до 3000 євро. Земмур оскаржив і цей вердикт, наполягаючи, що це порушення ст. 10 ЄКПЛ та висловлена думка стосується теми суспільного інтересу і має бути захищена правом на свободу слова. Касаційний суд відхилив його позов, відтак Земмур звернувся до ЄСПЛ.  

ЄСПЛ визнав, що висловлювання Земмура містило дискримінаційні заяви, які могли посприяти напрузі між мусульманською громадою і рештою французького суспільства, та зауважив, що вони пролунали у прямому ефірі від людини, яка - хоч була у ньому як гість - на той час мала би дотримуватися професійної відповідальності журналіста.

Суд також дійшов висновку, що заяви позивача не входять до категорії захищених за ст. 10 ЄКПЛ. 

"Суд дійшов висновку, що підстави, на яких національні суди визнали позивача винним та присудили йому штраф, обсяг якого не є надмірним, є достатніми і відповідними. 

Суд вважає, що втручання у свободу висловлювань позивача було необхідним у демократичному суспільстві для того, щоб захистити права інших, яких зачепило це питання, відтак це не було порушенням ст. 10 Конвенції", - зазначають у комюніке. 

Нагадаємо, полеміст та оглядач Ерік Земмур за пів року до старту виборчих перегонів у Франції вважався ймовірним суперником Макрона у другому турі та став конкурентом за голоси виборців ультраправих поглядів із лідеркою "Національного об’єднання", важковаговиком французької політики Марін Ле Пен. 

Серед іншого, Земмур став відомим різко негативними висловлюваннями про мусульманську меншину та іммігрантів, негативним ставленням до НАТО і США, симпатіями до президента РФ Владіміра Путіна і сумнівами у здатності України існувати як незалежна держава ("ЄвроПравда" детально розповідала про це у статті Фанат Путіна, ворог мігрантів: хто такий Ерік Земмур і чому він може кинути виклик Макрону). Після 24 лютого, втім, у штабі політика засудили російську агресію.

У підсумку Земмур у першому турі президентських виборів набрав лише 7,05% голосів, а на парламентських вибув зі змагань вже у першому турі - хоча обрав той округ, де мав найкращий результат на президентських виборах. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: