Amazon досяг згоди з ЄС про закриття розслідувань щодо недоброчесної конкуренції

Вівторок, 20 грудня 2022, 17:32

Онлайн-платформа продажів Amazon уклав із Європейською комісією угоду про врегулювання двох розслідувань за звинуваченнями в порушенні правил доброчесної конкуренції Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

В Італії скасували мільйонні "антимонопольні" штрафи Apple та Amazon

Згідно з домовленістю, Amazon та її програмним продуктам заборонять аналізувати непублічні дані сторонніх продавців. Крім того, маркетплейс зобов’язався уникати дискримінації при визначенні того, пропозицію якого продавця розмістити на більш помітному місці.

Також продавці на Amazon отримають можливість обирати власну фірму доставки, тоді як зараз вони зобов'язані користуватися послугою, яку визначає преміум-сервіс Amazon Prime.

"А це означає, що до наступного літа (2023 року) Amazon повинен буде припинити будь-яке преференційне ставлення до власних роздрібних і логістичних операцій в Європі", – сказала віцепрезидентка Єврокомісії Маргрете Вестагер журналістам.

Єврокомісія програла у Суді ЄС справу проти Amazon щодо податків

Вона висловила сподівання, що домовленість Єврокомісії та Amazon призведе до того, що незалежні продавці, а також перевізники й клієнти ритейлера в Євросоюзі матимуть більше можливостей для конкуренції.

В Amazon своєю чергою заявили, що попри незгоду з деякими попередніми висновками Єврокомісії вітають укладену домовленість і сподіваються, що продовжать "обслуговувати клієнтів по всій Європі і підтримувати 225 тисяч європейських малих і середніх підприємств, які продають товари через наші крамниці".

Єврокомісія почала розслідування щодо використання компанією Amazon даних продавців, що користуються його платформою, у липні 2019 року. У листопаді 2020-го ЄК оголосила про початок розслідування через можливе порушення Amazon європейського законодавства про конкуренцію на ринку онлайн-торгівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: