Як можуть покарати Трампа за захоплення Конгресу його прихильниками

Аналітика коротко
Вівторок, 20 грудня 2022, 19:03

Дональд Трамп знову став "першим в історії", і знову в негативному сенсі. Цього разу – першим експрезидентом США, щодо якого в Конгресі рекомендують почати кримінальні провадження і навіть пропонують заборонити йому обіймати будь-які посади у США, включно з найвищою. 

Усе – через роль Дональда Трампа у штурмі Капітолія 6 січня 2021 року.

У понеділок спеціальний комітет Палати представників США підбив підсумки півторарічного розслідування цієї події, що стала однією із найдраматичніших сторінок сучасної американської демократії, і пообіцяв найближчим часом опублікувати значну частину зібраних (і досі секретних) матеріалів. 

Про те, що ж означають порушені проти Трампа звинувачення та які наслідки вони можуть мати читайте в статті журналіста ЄвроПравди Олега Павлюка Конгрес проти Трампа: що загрожує експрезиденту США за роль у штурмі Капітолія.

Коротко нагадаємо, про яке розслідування йдеться.

Майже одразу після штурму Капітолія в Конгресі виникла ідея створення двопалатного комітету з розслідування подій 6 січня 2021 року. У Палаті представників, де більшість була за Демократичною партією, ініціатива була підтримана (до того ж до неї долучилися кількадесят республіканців). У Сенаті ж її заблокували однопартійці Трампа – як, власне, й два імпічменти до того.

Тоді спікерка Палати представників демократка Ненсі Пелосі оголосила про створення спецкомітету лише в нижній палаті Конгресу. Він почав працювати 1 липня 2021 року у складі дев’ятьох конгресменів, зокрема двох критично налаштованих до Трампа республіканців – Ліз Чейні та Адама Кінзінгера. Обом через це виголосив догану Національний комітет Республіканської партії (також уперше в історії: досі він жодного разу не застосовував таку санкцію проти чинних членів Конгресу).

Більша частина роботи спеціального комітету (або скорочено "спецкомітету 6 січня") відбувалась непублічно і зводилась до заслуховування свідків., аналізу документів, аналізу інших доказів – записів телефонних дзвінків, відео й фото з місця події, комунікації з правоохоронними органами тощо.

Та розслідування стосувалося не лише подій 6 січня. Його фокусом радше можна визначити "дослідження деструктивного впливу Трампа на виборчу демократію після президентських виборів 2020 року".

Тож не дивно, що ключові знахідки стосуються саме ролі експрезидента США.

Отже, спецкомітет створив п’ять окремих робочих груп для розслідування, які отримали неформальні "кольорові" назви.

Окрім численних закритих зустрічей, спецкомітет провів дев'ять публічних засідань, щоби продемонструвати суспільству найрезонансніші матеріали чи допитати ключових свідків.

Якщо коротко: Трамп заздалегідь вирішив не визнавати поразку на виборах 2020 року, планував із соратниками кампанію з їхнього "скасування" – зокрема, шляхом тиску на чиновників федерального й місцевого рівня, а під час подій 6 січня підбурював прихильників до насильницьких дій, а коли насилля почалося – відмовлявся втрутитися, аби відновити правопорядок.

Та фінальним акордом у цьому процесі мало стати рішення "комітету 6 січня", що ж саме робити із зібраними матеріалами.

Повний звіт із результатами роботи "спецкомітету 6 січня" має бути оприлюднений у середу, 21 грудня, і це буде величезний за обсягом документ. 

Достатньо згадати, що навіть "коротке" резюме з нього, опубліковане у понеділок, має обсяг у 154 сторінки.

Цей документ, окрім вже відомих фактів і доказів, містить деякі нові деталі – до прикладу, листування між працівниками міністерства юстиції й штабом Трампа наприкінці 2020 – на початку 2021-го. А деякі показові деталі – уточнює.

У повному звіті анонсовано також чимало доказів та свідчень того, що Трамп знав про дуже імовірні насильницькі дії лояльних до нього мітингарів – але, як мінімум, не намагався запобігти цьому. 

Та ключове положення оприлюдненого "спецкомітетом 6 січня" документа – це, звісно, рекомендація Мін'юсту США почати кримінальні розслідування щодо Трампа.

Група законодавців Палати представників запропонувала висунути Трампу чотири кримінальні звинувачення. 

Найсерйозніше з них – сприяння повстанню чи участь у ньому, яке передбачає до десяти років позбавлення волі та заборону обіймати будь-які посади у США (так, президентська сюди теж входить). 

Якщо Мін'юст визнає вагомими докази проти Трампа, з офіційним розслідуванням затримки не буде. 

Головний фігурант розслідування "спецкомітету 6 січня" відреагував на оприлюднення нових доказів щодо його ролі у подіях дворічної давнини коротким постом, який містить мало конкретики і звинувачує усіх у змові проти нього.

Тактика Трампа проста, але ефективна: виставити розслідування своїх дій як політичне переслідування та як передвиборчу боротьбу проти нього – адже Трамп вже оголосив про намір участі у виборах президента США у 2024 році.

Утім, розслідування проти Трампа можуть вдарити по його репутації, зробити його "токсичним" кандидатом, про якого згадують лише через скандали. І це вже починає працювати. 

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Конгрес проти Трампа: що загрожує експрезиденту США за роль у штурмі Капітолія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: