Словаки майже порівну поділились в оцінці "розлучення" Чехословаччини

Середа, 28 грудня 2022, 22:13

Через майже тридцять років після поділу Чехословаччини 45,8% словаків вважають, що цей крок пішов на користь, протилежної думки дотримуються 44,6% жителів Словаччини.

Про це свідчить грудневе опитування словацької агенції AKO, передає "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

"За кілька днів ми відзначатимемо 30-ту річницю поділу Чеської та Словацької Федеративних Республік та утворення незалежної Словацької Республіки. На Вашу думку, такий поділ вигідний чи не вигідний для громадян Словаччини?" – запитали в агентстві.

8,8% опитаних не змогли дати оцінку цій події, ще 0,8% відмовилися відповідати на питання про переваги поділу Чехословаччини.

Поділ Чехословаччини оцінюють позитивно найчастіше словаки у віці від 18 до 33 років із середньою та вищою освітою. Натомість негативне ставлення переважає в старшого покоління (50-65 років) з нижчою освітою, а також угорська меншина.

У 1989 році у Чехословаччині, яка була утворена у 1945 році, відбувся мирний протест у Міжнародний день студента, який перейшов у зіткнення з поліцією, яка била демонстрантів. Через місяць у Чехословаччині з'явився перший за 41 рік некомуністичний уряд, а 29 грудня 1989 року Вацлав Гавел став президентом федерації за результатами голосування парламенту.

До 1 січня 1993 році Чехія і Словаччина пережили так зване "оксамитове розлучення", ставши двома окремими державами. "Оксамитовим" його назвали у зв’язку з мирним характером процесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: