Опитування: як війна змінила цивілізаційний вибір українців

Аналітика коротко
П'ятниця, 30 грудня 2022, 19:55

Російська агресія стала поворотним пунктом для самоусвідомлення українців як європейців, чи навіть представників західної цивілізації, що прагнуть повноцінного членства України у ЄС та НАТО.

А найголовнішою зміною стало те, що після 24 лютого це можна говорити про всю територію України: в усіх всі без винятку макрорегіонах є прагнення і віра в те, що Україна досягне членства в обох організаціях.

Такими є результати дослідження, яке провели у грудні фонд "Демініціативи" та соціологічна служба Центру Разумкова у співпраці з "Європейською правдою".

Докладніше про це – у статті виконавчого директора Фонду "Демократичні ініціативи" Петра Бурковського та редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Південь та Схід повірили в НАТО та вимагають реформ: що думають регіони про майбутнє України.

Ще до повномасштабного вторгнення більшість громадян виступали за інтеграцію в ЄС. Проте дослідження показували, що "європейська інтеграція" для багатьох асоціювалася насамперед з особистими економічними вигодами та вищим рівнем життя, а не з ціннісним, цивілізаційним вибором.

Що ж змінилося після 24 лютого?

По-перше, зникла орієнтація на "особливий шлях України".

Якщо минулоріч 27% дорослих українців були прихильниками політики неприєднання ані до Європи, ані до Росії, то тепер, за даними всеукраїнського опитування, можна стверджувати впевнено: цивілізаційний вибір на користь ЄС став очевидним.

Майже 79,4% українців, що підтримують вступ до ЄС, проти цього – рівно вдесятеро менше (7,9%).

Але якщо дослідити динаміку цієї підтримки вже під час повномасштабного вторгнення, то картина перестає бути аж надто райдужною – відбулося незначне падіння підтримки. 

А ще дослідження показало, що тепер українці вимагають реформ, а по-друге, українці дедалі більше розуміють, що без реформ вступ до ЄС неможливий.

І ця зміна стане аргументом для українських дипломатів та політиків у діалозі з партнерами.

А тепер, напевно, найбільша несподіванка опитування.

На Півдні України, тобто в одному з найбільш євроскептичних макрорегіонів, зв’язок між реформами та членством є найсильнішим: тут 45,4% заявили, що Україна, провівши реформи, стане повноцінним членом ЄС.

Вступ до НАТО як основний елемент повоєнної безпеки України став абсолютним лідером відповідей, отримавши 49% підтримки. Причому НАТО лідирує в усіх без винятку макрорегіонах. А популярна колись ідея "позаблоковості", схоже, тепер похована. Її підтримали лише 8,5% опитаних (на Півдні – 13%, і навіть на Сході – майже 17%).

І насамкінець, варто зауважити, що віра у реальність вступу до НАТО – ще вища!

Майже 19% вважають, що навіть війна не повинна стати на перешкоді, і Україна може стати членом Альянсу ще до перемоги. Ще по 25% опитаних вірять, що вступ у НАТО відбудеться відразу після завершення війни та відразу після проведення необхідного реформ (тобто сумарно – 69%).

Наостанок, цікава деталь: серед опитаних, які з оптимізмом думають про майбутнє України, 89% підтримують вступ в ЄС. І навпаки, серед прихильників вступу в ЄС, удвічі частіше спостерігається оптимізм щодо майбутнього України, утричі частіше – упевненість, удвічі рідше – страх, у вісім разів рідше – песимізм, утричі рідше безвихідь. 

Докладніше – у матеріалі Петра Бурковського та Сергія Сидоренка Південь та Схід повірили в НАТО та вимагають реформ: що думають регіони про майбутнє України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: