Що завадило Польщі визнати РФ терористичною державою

Аналітика коротко
Понеділок, 5 грудня 2022, 11:50

Наприкінці минулого тижня у польському Сеймі відбулася найодіозніша подія за останній час — провал голосування за резолюцію про визнання Росії державою, що підтримує тероризм.

Про те, що викликало такий результат і чому він має стати попередженням як для Польщі, так і для України, читайте в статті кандидата політичних наук Станіслава Желіховського Чому Сейм Польщі провалив голосування за терористичний статус РФ.

Визнання Російської Федерації державою, що підтримує тероризм, стало чи не однією з головних тенденцій останнього часу. Вже кілька держав та міжнародних організацій прийняли відповідні резолюції.

Цілком закономірно до них мала доєднатися і Польща. Адже ця країна є однією з найбільш потенційних мішеней для агресивних дій РФ.

І цей день настав. Принаймні, мав би таким бути.

1 грудня Сейм Польщі мав проголосувати за резолюцію про визнання Росії державою, що підтримує тероризм. Проєкт подали парламентські клуби "Лівиця" та "Право і справедливість" (ПіС).

Під час вечірніх дебатів, що передували голосуванню, фракції одностайно висловилися на підтримку резолюції.

У проєкті наголошується, що "Російська Федерація систематично порушує права людини, міжнародне право, Статут ООН і низку інших зобов’язань", вчиняючи агресію на території інших країн, "збройні напади, воєнні злочини та геноцид" і здійснює "ворожу економічну діяльність, особливо в галузі енергетики".

Також наголошувалося, що російські військові структури та формування вчиняють теракти на території атакованої України, зокрема "масові розстріли, викрадення, сексуальне насильство і катування, вилучення дітей із сімей для русифікації, примусовий призов громадян України до лав збройних сил Росії, розграбування майна".

"Форми терору, які Росія використовує проти громадян України, є злочинами проти людяності та геноцидом", — йшлося у проєкті ухвали.

Здавалося, навіть надзвичайно сварливий і поляризований політичний клас Польщі міг би погодитися з резолюцією про те, що Росія сьогодні є державою, що підтримує тероризм.

Втім, в останню хвилину партія "ПіС" подала поправку, яка викликала заперечення опозиції.

Вона полягала у тому, що на РФ було покладено безпосередню відповідальність за катастрофу рейсу ВПС Польщі у Смоленську у квітні 2010 року, в результаті якої загинули 96 осіб на борту, у тому числі президент країни Лех Качинський.

Варто зазначити, що для лідера "Права і справедливості" Ярослава Качинського однією з принципових цілей є покарання РФ за загибель брата. А тому він використовує будь-яку зручну можливість задля втілення цієї мети.

Дізнавшись про пропозицію "ПіС", перед голосуванням за резолюцію опозиція подала клопотання про перенесення засідання. А заступник доповідача комітету у закордонних справах Павел Коваль оцінив, що поправка "руйнує компроміс", вироблений у комітеті.

Втім, пропозицію про перерву в засіданні було відхилено, через що опозиція відмовилася брати участь у голосуванні й кворум було зірвано.

Партія "Право і справедливість" натомість не хотіла продовжувати розгляд резолюції без "смоленської" поправки.

Провал важливого голосування спричинив розчарування як всередині Польщі, так і серед інших союзників України.

Вочевидь, перспектива знищити опозицію та отримати ще один термін при владі змушує керівну партію йти на все, аби цього досягти.

І це неабияк заважає "ПіС" раціонально реагувати на виклики сучасності.

Усе вказує на те, що наступний рік — рік парламентських виборів — буде ще гіршим. Адже Польщу може спіткати серйозне політичне протистояння, і на цьому тлі на задній план можуть відійти усі інші питання, навіть війна у сусідній країні.

Це тривожний сигнал для України. Хоча, гостра реакція польського суспільства на цей провал додає оптимізму.

Більше – у статті Станіслава Желіховського Чому Сейм Польщі провалив голосування за терористичний статус РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: