Які торговельні виклики та бонуси матиме Україна після вступу у ЄС

Аналітика коротко
Вівторок, 6 грудня 2022, 18:32

В уряді вже оголосили про скорий початок консультацій із бізнесом, які  мають допомогти визначити нашу позицію для переговорів з ЄС стосовно економічних аспектів набуття членства.

По суті, переговори будуть прийняттям Україною правил та умов ЄС, адже саме наша країна повинна буде швидко адаптувати своє законодавство під європейське й інтегруватися в нові умови.

Проте це не означає, що від Києва більше нічого не залежатиме. 

Під час переговорів можна добитися від ЄС додаткових економічних поступок, і саме тому участь бізнесу є такою важливою, йдеться в колонці партнерки юрфірми "Ілляшев та Партнери", керівниці практики міжнародної торгівлі Олени Омельченко Вища ліга міжнародної торгівлі: чому бізнес вже зараз має готуватися до вступу в ЄС.

Авторка колонки пише, що членство України в ЄС означає отримання поліпшеного доступу не лише до внутрішнього ринку ЄС, а й до інших 162 країн-членів СОТ (наразі в СОТ 164 країни, включно з ЄС та Україною).

Усім відомо, що Україна вступила в СОТ на гірших умовах у порівнянні з ЄС і навіть у порівнянні з Росією. Втім, набуття членства в Євросоюзі дозволить вирішити ці проблеми.

"Наразі це єдиний наш шанс отримати поліпшений доступ до зовнішніх ринків.

Але це буде вкрай непростим шляхом, який потребуватиме значних зусиль у переговорах та консультаціях", – зазначає Олена Омельченко.

Після вступу в Євросоюз повноваження щодо торгової політики, зауважує експертка, перейдуть до Європейської комісії. Вона нагадує, що Україна має передати ЄС частину свого "суверенітету", зокрема в питаннях торгівлі.

"З цього моменту зміниться торгова політика України. Зокрема, ми втратимо преференційні умови торгівлі з країнами СНД (точніше – залишки від цих преференцій), але натомість отримаємо доступ до тих ринків, які є пріоритетними для ЄС.

Членство України в ЄС дасть швидкий доступ до зовнішніх ринків, які наша країна не змогла б отримати, якби намагалася вести переговори самостійно.

Ба більше, деякі країни не захотіли б навіть розпочинати такі переговори з політичних чи економічних питань, бо Україні нема чого запропонувати у багатьох випадках, оскільки український ринок максимально відкритий після вступу в СОТ", – йдеться у колонці. 

Членство в ЄС також забезпечить, зазначає партнерка юрфірми "Ілляшев та Партнери", захист внутрішнього ринку та підтримку національного товаровиробника. Усім відомо, що Євросоюз добре захищає внутрішній ринок тарифними та нетарифними бар’єрами.

Омельченко попереджає, що Україна повинна буде навчитися підтримувати національного товаровиробника новими методами. А також навчитися застосовувати нетарифні заходи таким чином, щоб не порушувати правила торгівлі й при цьому не стати "воротами" для легкого входу товару на спільний ринок ЄС.

"Ці переговори не будуть легкими ще й тому, що після набуття членства Україна може стати серйозним конкурентом для інших аграрних країн ЄС.

Варто очікувати, що в переговорах можуть бути висунуті певні самообмеження або специфічне регулювання щодо виробництва або продажу української аграрної продукції.

Схожа ситуація може бути з металургійними та промисловими підприємствами", – пише авторка колонки.

Саме тому важливо, резюмує експертка, щоби бізнес був готовий до консультацій з урядом.

Докладніше – у колонці Олени Омельченко Вища ліга міжнародної торгівлі: чому бізнес вже зараз має готуватися до вступу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: