Чи зможе новий спікер Палати представників США завадити блокуванню допомоги Україні

Аналітика коротко
Середа, 11 січня 2023, 12:40

14 турів голосування та побиття рекорду сторічної давнини – перипетії обрання нового спікера Палати представників стали топ-новиною далеко за межами Сполучених Штатів.

Щоб обійти їхнє блокування та нарешті стати спікером, Кевіну Маккарті довелося піти на низку неприємних поступок. Тож, як наслідок, його повноваження будуть суттєво меншими, аніж у попередниці Ненсі Пелосі.

А відповідно, виникає питання, які політичні наслідки матимуть нинішні поступки, у тому числі для України. Для цього треба краще зрозуміти, ким є новий спікер Палати представників Кевін Маккарті.

Про те, як Маккарті прийшов до політики, що відстоював, а зрештою – які в нього відносини із Дональдом Трампом читайте в статті журналіста ЄвроПравди Олега Павлюка "Картковий будинок" Кевіна Маккарті: що відомо про третю людину в системі влади США.

Кевін Оуен Маккарті народився 26 січня 1965 року в одному з найбільш заселених міст Каліфорнії – Бейкерсфілді – в родині помічника керівника пожежної частини й домогосподарки, ставши третьою дитиною в сім’ї.

Впливових родинних зв’язків чи капіталу майбутній політик не мав. 

Кар’єра Маккарті – це лотерейний білет у прямому й переносному сенсі.

У двадцять років молодий підприємець купив у крамниці два лотерейні білети – собі й другові, Ніку Бікакісу.

"Якщо я виграю п’ять тисяч доларів, з мене сотня", – пригадував його слова Бікакіс. Обоє стерли захисне покриття з квитка – і, на диво, Маккарті справді виграв п’ять тисяч доларів.

Більшість коштів Маккарті інвестував у ринок акцій, а на дивіденди відкрив власний бізнес – гастроном Kevin O’s Deli. Цю історію він пізніше не раз розповідатиме, наголошуючи на різних її аспектах – від необхідності йти на ризик для отримання бажаного до розуміння проблем американського малого бізнесу.

Двома роками по тому Маккарті продасть гастроном і на виручені кошти оплатить навчання в Каліфорнійському державному коледжі в рідному Бейкерсфілді, де отримає диплом магістра бізнес-адміністрування. А ще – почне політичну кар’єру.

Маккарті народився в сім’ї демократів, та вирішив долучитись до лав Республіканської партії. Сам він пояснював це впливом Рональда Рейгана, який для нього випромінював оптимізм – на противагу попереднику Джиммі Картеру.

У 1987 році, тобто майже одразу після початку навчання в університеті, Маккарті подається на літнє стажування в Конгрес до впливового республіканця Білла Томаса.

Кейті Абернаті, яка була керівником апарату Томаса, відмовила 22-річному Маккарті, але запропонувала менш престижну роботу в окрузі політика в Бейкерфілді. Студент погодився.

Та робота в Бейкерсфілді виявилась для Маккарті не менш корисною нагодою. Він зарекомендував себе як умілого організатора, готового до наполегливої роботи для досягнення результату – насамперед у плані фандрейзингу. Так Томас вирішив стати наставником талановитого підлеглого.

З кінця 1990-х років політична кар’єра Маккарті розвивалась стрімкими темпами.

Перехід на федеральний рівень для Маккарті видавався логічним.

І така нагода випадає йому у 2005-му, коли Білл Томас оголосив про відхід від політики. Роком пізніше Маккарті впевнено перемагає на виборах до Палати представників США – й відтоді стабільно обирається конгресменом.

У 2014 році Маккарті здійснив черговий кар’єрний ривок – і став лідером республіканців у Палаті представників.

Із цим періодом життя, до речі, пов’язаний ще один цікавий епізод життя Маккарті. Він консультував актора Кевіна Спейсі, який грав Френка Андервуда в серіалі "Картковий будинок". Власне, між Андервудом та Маккарті багато спільного.

У 2015 році амбітний республіканець отримав нагоду посісти посаду спікера Палати представників. Проте, тоді спікером так і не став – через чутки та фатальну обмовку.

Маккарті публічно чинив опір будь-яким спробам демократів підірвати рейтинг Трампа.

Єдиний раз, коли між Трампом і Маккарті пробігла чорна кішка, стався 6 січня 2021 року. Останній заявляв, що "президент (Трамп) несе відповідальність за напад на Конгрес". Це була перша – й остання – публічна критика Трампа з боку Маккарті.

Чи вплинуть погляди Маккарті – зокрема, й про "безлімітний чек" – на допомогу Україні?

Принаймні в найближчій перспективі – навряд.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка "Картковий будинок" Кевіна Маккарті: що відомо про третю людину в системі влади США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: