Чи отримає Україна німецькі танки і чому німці бояться поразки Росії

коротко
Середа, 11 січня 2023, 17:01

Сергій Сумлєнний – незвичайний німецький експерт. Він народився та виріс у Росії; потім, маючи німецьке коріння, переїхав до Німеччини та отримав німецьке громадянство, відмовившись від російського.

Він працює в Берліні, очолює організацію European Resilience Initiative Center.

Сергій не сумнівається, що Німеччина зважиться на постачання танків до України. Але найскладніший бар’єр, який мають подолати німці – це усвідомлення того, що вбивства, ґвалтування та інші воєнні злочини в Україні мають підтримку переважної більшості росіян. 

Про це ми поговорили у студії ЄвроПравди в Києві, де Сумлєнний зупинився дорогою з Берліна до Ізюма, куди він віз гуманітарну допомогу.

Цю розмову варто подивитися саме у відеоверсії. Ключові тези зі сказаного експертом – у матеріалі "Німцям складно зрозуміти, що насильство – головна цінність росіян".

Коротко, про що говорив Сергій Сумлєнний:

Німеччина точно не є ворогом України. Але наскільки і в яких сферах вона є другом – це питання.

Загалом Німеччина зацікавлена у тому, щоб Україна перемогла; зацікавлена у тому, щоб Україна була сильною, європейською, інтегрованою у ЄС і НАТО державою.

Але проблемою є те, що Німеччина зараз робить недостатньо для цього, не розуміючи, якими будуть "рахунки" через те, що ця війна тривала 1,5-2 роки, а не 3-4 місяці, як могло би бути за достатньої допомоги.

Це проблема Німеччини: гучні заяви і дуже повільні дії.

Олаф Шольц не є антиукраїнським політиком, не є ворогом України. Але є такі ситуації, коли не бути активно другом – це вже погано.

Я впевнений, що танки Leopard будуть.

Німеччина їх поставить в Україну, але зробить це після інших держав. До прикладу, якщо Сполучені Штати поставлять танки – Німеччина почекає два тижні і теж передасть свої танки.

Але справжня проблема – не в Шольці, а у тому, що його партнери по коаліції дозволяють йому це робити. Вони не мають достатнього політичного досвіду, а також внутрішньої сміливості, щоб встати і гучно сказати, що Шольц робить помилку.

Німецьких політиків лякають думки про поразку РФ у війні, бо для них абсолютно незрозуміло, "а що буде після?"

Вони не можуть уявити собі поразку Росії, а тим більше таку поразку, за якою буде розпад РФ – так само, як ви не можете собі уявити світ, де гравітація йде не вниз, а в бік. Для німців про це думати страшно, тож краще і не думати.

А от протилежний результат – "примирення" з РФ – багато хто собі добре уявляє.

Для українців перемога – це коли країна врятована і більше немає загроз, а для росіян перемога – це коли вони зайшли у місто, все спалили, зґвалтували і пішли далі. Знищити щось – це для них навіть краще, ніж вкрасти. Тому що "знищити" – це демонстрація влади. А "вкрасти" – незрозуміло; сьогодні воно у тебе є, а завтра у тебе його хтось вкраде.

Причому є дуже освічені росіяни, котрі повністю поділяють цю людожерську концепцію – представники бізнесу, науки, культури, інтегровані у західний світ, які не бачать нічого поганого у тому, щоб знищити Маріуполь, знищити Київ, завдати ядерного удару по Україні, у створених у Росії фільтраційних таборах, у катуванні...

Але німці цього не бачать. Вони не можуть уявити, що це можливо.

Німці не можуть повірити, що йдеться буквально про прагнення росіян фізично знищити українську націю, а тих, хто залишиться живий, перетворити на росіян.

Німці абсолютно не готові до того, що Росія розвалиться, хоча це – цілком реальний варіант. Повторюється те, як свого часу вони були абсолютно не готові до розпаду СРСР.

Навіть експертна спільнота про це не готова говорити. Зараз експертний мейнстрим – ті самі люди – визнали, що Росія – це ворог і що з нею не можна домовлятися. Але вони не готові говорити про поразку Росії. А тих, хто каже, що Путін програє війну і Росія розпадеться – знову маргіналізують і називають радикалами.

Німецький мейнстрим зрозуміє реальність, лише коли Росія почне розпадатися.

Будь-яке порівняння сучасних злочинів, що скоєні Росією і росіянами, зі злочинами нацистської Німеччини (Голокост, війна на знищення на Сході тощо) – неприйнятне для більшості німців.

Докладніше – у матеріалі "Німцям складно зрозуміти, що насильство – головна цінність росіян".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: