Угорщина вважає рішення ЄС припинити фінансування університетів неприйнятним

Четвер, 12 січня 2023, 12:34

Уряд Угорщини заявив у четвер, що нещодавнє рішення Єврокомісії виключити деякі угорські університети з програми фінансування  ЄС "Еразмус" є неприйнятним, і пообіцяв провести переговори з Брюсселем для вирішення цього питання.

Про це сказав керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергей Гуйяш, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Telex.

Згідно з рішенням Єврокомісії, яке вона направила угорським органам в середині грудня, університети Угорщини, які працюють як суспільні трастові фонди або утримуються такими фондами, не зможуть отримати нові гранти від програми обміну Erasmus+, що фінансується Європейським Союзом.

Рішення мотивоване тим, що, на думку комісії, уряд Орбана продовжує тримати такі університети під контролем політиків правлячої партії "Фідес"". ЄС засуджував відсутність прозорості фінансування фондів, на які не поширювалися ні правила державних закупівель, ні правила конфлікту інтересів. 

У ЄС також вважали несумісним те, що політичні лідери можуть ухвалювати рішення про виплату державних коштів організаціям, у яких вони є працівниками та мають повноваження приймати рішення.

Загалом заборона зачіпає 21 угорський університет, які функціонують за системою фондів.

Гуйяш заявив на брифінгу, що рішення Єврокомісії є невиправданим, оскільки Угорщина задовольнила прохання Брюсселя про внесення змін щодо цих фондів.

Нагадаємо, в грудні Угорщина змогла добитися від Брюсселя розмороження частини призначених для неї коштів, щоб Будапешт зняв вето щодо деяких важливих питань, у тому числі 18 млрд макрофінансової допомоги для України.

Між тим ЄС заявив, що блокуватиме 22 млрд євро виплат Угорщині до вирішення проблем з верховенством права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: